Capital.ba

„Prointer“ zbog sankcija odustaje od poslova sa institucijama

29.08.2024. / 11:15

BANJALUKA – Kompanija „Prointer“ koja se našla na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država bila je prinuđena da se sama povuče iz pojedinih već dobijenih poslova od institucija Republike Srpske.

prointer

FOTO: Capital.ba

Tako su morali da odbiju ugovor koji su dobili na tenderu Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za nabavku proizvođačkih licenci vrijedan 135.000 KM.

Zavod ih je početkom jula izabrao kao najpovoljnijeg ponuđača, da bi ih iz “Prointera” krajem istog mjeseca obavijestili da se povlače iz posla, zbog čega je postupak javne nabavke otkazan.

Ugovorni organ je zaprimio obavještenje od kompanije “Prointer” u kome odustaju od dostavljene ponude zbog uvrštavanja na listu sankcionisanih kompanija od strane Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC)”, stoji u odluci Zavoda o otkazivanju postupka.

U dopisu koji su uputili Zavodu, a koji je u posjedu CAPITAL-a, “Prointer” navodi da je zbog sankcija došlo do gašenja računa i prekida poslovne saradnje sa partnerima.

 

Molimo za saglasnost za odustanak od gore navedene ponude, a sve iz razloga izbjegavanja odugovlačenja postupka izbora novog ponuđača koji će date usluge pružiti u ugovorenom roku”, navodi se u dopisu sarajevskog “Prointera” koji je u tenderu učestvovao sa banjalučkim.

Međutim, iako je “Prointer” u procesu gašenja, iz ove kompanije se nadaju “da trenutna situacija neće uticati na buduću saradnju”.

Podsjećamo, čelni ljudi “Prointera” su bježeći od sankcija osnovali “Invictus Tehnology group” preko kojeg će pokušati da vrate svoj položaj na tržištu.

A taj položaj do sankcija OFAC-a bio je idealan. Preduzeće koje se u javnosti povezivalo sa porodicom Dodik, a zbog koje se i našlo na crnoj listi, bilo je zatrpano poslovima sa Vladom, javnim preduzećima i ustanovama.

U prošloj godini su imali rekordnih 80 miliona maraka prihoda i 25,5 miliona KM dobiti.

„Prointer“ trenutno ima dva aktivna računa, a prije početka sankcija ih je imao 35.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!