Capital.ba

Određen pritvor uhapšenim direktorima „Šuma RS“

29.08.2024. / 10:19

ISTOČNO SARAJEVO – Okružni sud u Istočnom Sarajevu prihvatio je prijedlog Okružnog javnog tužilaštva iz Istočnog Sarajeva i odredio jednomjesečni pritvor bivšem direktoru „Šuma Republike Srpske“ Slavenu Gojkoviću, bivšem v.d. direktoru šumskog gazdinstva „Visočnik“ Han Pijesak Janku Golijaninu i v.d. direktoru ŠG „Romanija“ Sokolac Strahinji Baševiću, potvrđeno je iz Okružnog suda Istočno Sarajevo.

šume rs

FOTO: Capital/Šume Srpske

V.d. direktora ŠG „Sjemeć“ Rogatica Mladen Lakić i bivši v.d. direktora ŠG „Panos“ Višegrad Lazo Čarkić pušteni su da se brane sa slobode i za njih tužilaštvo nije tražilo određivanje pritvora.

Navodeći inicijale osumnjičenih, iz OJT Istočno Sarajevo saopštili su da je pritvor predložen zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 4. za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri do petnaest godina.

„Navedena lica se sumnjiče da su u vremenskom periodu od mjeseca februara do 3. aprila 2020. godine na području opština Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, i to G.S. kao v.d. direktora Šume Republike Srpske, B.S. kao v.d. direktora ŠG „Romanija“ Sokolac, L.M. kao v.d. direktora ŠG „Sjemeć“ Rogatica, G.J. kao v.d. direktora ŠG „Visočnik“ Han Pijesak i Č.L. kao v.d. direktora ŠG „Panos“ Višegrad, iskoristili svoj položaj i ovlaštenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu Republike Srpske i to na način da su proveli više pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja po Odluci Šuma RS svjesni da za to nisu bili ispunjeni uslovi propisani Zakonom o javnim nabavkama BiH”, navodi se u saopštenju OJT Istočno Sarajevo.

Na taj način, navodi se dalje, “zloupotrijebili su hitnost navedenu u Naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS od 16. marta 2020. godine, iako su znali da tom Naredbom nije određeno da se provede pregovarački postupak bez objave obavještenja i da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodnu za dane 5. i 6. februar 2020. godine, te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije Covid 19 u cilju učinjenja krivičnih djela, svjesno se pozivajući na saopštenja Agencije za javne nabavke BiH koje su se odnosile samo na nabavku medicinske opreme i lijekova u vezi sa pandemijom Covid 19, te su nakon provedenih pregovaračkih postupaka iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenje zaključili više ugovora sa pravnim licima putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja“.

Kako su dalje naveli, razlozi za predlaganje pritvora Gojkoviću, Golijaninu i Baševiću su „opasnost da će boravkom na slobodi imati priliku da utiču na svjedoke, te unište, sakriju i izmijene dokaze ili tragove važne za krivični postupak“.

Pored toga, razlozi za predlaganje mjere pritvora za Strahinju Baševića je opasnost od bjekstva, kao i „opravdana bojazan da če ukoliko se nađe na slobodi, ponoviti izvršenje istog krivičnog djela ili učiniti drugo krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od 3 godine ili teža“.

CAPITAL: D. Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!