Capital.ba

Nesigurnost zaposlenih u Evropskoj investicionoj banci

28.08.2024. / 16:32

VADUZ – Polovina zaposlenih u Evropskoj investicionoj banci (EIB) strahuje od odmazde ako prijave nedolično ponašanje, pokazuju rezultati prve ankete o mehanizmima za prijavljivanje nepravilnosti u najvećem multilateralnom zajmodavcu na svijetu.

eib

Foto: Pixabay

Ovi rezultati odražavaju široko rasprostranjeno i dugotrajno nezadovoljstvo, koje je sa novinama Financial Timesa podijelilo više od deset sadašnjih i bivših zaposlenih, o kulturi u banci EU sa sjedištem u Luksemburgu. Bivši predsjednik banke, Verner Hojer (Werner Hoyer), nalazi se pod istragom zbog sumnje na korupciju i zloupotrebu sredstava.

Interna anketa banke sprovedena 2023. godine pokazuje da se 50 odsto zaposlenih boji „posljedica“ ako prijave nedolično ponašanje, uključujući maltretiranje, uznemiravanje ili prevaru. Samo 14 odsto je bilo zadovoljno ishodom nakon što su prijavili takvo ponašanje, prema povjerljivoj prezentaciji banke.

Glavni gradovi EU, pod pritiskom da finansiraju ambiciozne zelene tranzicije i potrebe odbrane, sve više se oslanjaju na EIB i njen bilans stanja od 550 milijardi evra da zadovolji te zahtjeve. Zaposleni u EIB navode da je nedostatak nadzora i politička priroda imenovanja na vrhu banke dovela do kulture favorizovanja i netransparentnih HR procesa.

Samo 40 odsto ispitanika vjeruje da će banka zaštititi zaposlene koji prijavljuju probleme u dobroj namjeri i da će ozbiljno shvatiti njihove zabrinutosti, prema odvojenoj prezentaciji iste ankete, dobijenoj putem zahtjeva za slobodu informacija.

Ranije ankete zaposlenih u EIB pokazuju konstantno nizak nivo zadovoljstva etičkim standardima banke. U 2019. godini, samo 30 odsto ispitanih zaposlenih smatralo je da banka zauzima visoko mjesto po profesionalizmu, etici i integritetu. Do 2022. godine, ovaj procenat se blago povećao na 35 odsto.

EIB je saopštio da rezultati ankete pokazuju „snažnu svijest“ o kodeksu ponašanja i „spremnost da se djeluje kao svjedok u uočenim slučajevima“, ali je istakao i „područja za dalja poboljšanja“, uključujući povjerenje u zaštitu uzbunjivača. Banka je dodala su da su rezultati „uporedivi“ sa drugim međunarodnim organizacijama i da banka sprovodi „niz mjera za dalja poboljšanja uslova“.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!