Capital.ba

Audi otpušta 1.500 radnika

28.08.2024. / 12:26

BRISEL – Nažalost, gotovo da ne prođe dan bez loših vijesti koje stižu iz auto-industrije. Njemački mediji pišu kako će Audi da otpusti 1.500 radnika.

audi

Foto: Pixabay

Sve više proizvođača automobila žali se na trenutno stanje: sve manje kupaca odlučuje se za novo vozilo. A od ovog broja premali udio kupaca se odlučuje za električni automobil, piše portal Blic.

Posebno su na mukama oni proizvođači automobila koji su posljednjih godina mnogo uložili u razvoj i proizvodnju električnih vozila. Mnogi proizvođači automobila stvorili su nove pogone posebno za proizvodnju električnih automobila.

Ali, čini se da se ova strategija sada pokazuje pogrešnom i pogoršava situaciju u Audiju.

Audi je morao da obavijesti svoje radnike u Briselu o teškoj situaciji. U ovom gradu se nalazi fabrika električnih automobila u kojoj se proizvodi isključivo model Q8 e-tron.

Problem nije samo u tome što je vozilo starije, nego i u tome što je potražnja za njim daleko ispod očekivanja. Stalno pada broj novih narudžbina, zbog čega je fabrika u Briselu nerentabilna.

Zbog nedovoljnog broja dobavljača na licu mjesta, nepostojanja presa i visokih troškova proizvodnje na lokaciji, uprava razmatra smanjenje broja radnika na ovoj lokaciji.

Budući da se fabrika nalazi između stambenog područja, auto-puta i željezničkih šina, prenamjena fabrike je teško izvodljiva. Logistički troškovi su, takođe, značajni.

Njemački mediji pišu kako će od oktobra biti otpušteno 1.500 radnika, a od maja sljedeće godine još 1.100.

Ali, ništa još nije konačno i traže se društveno prihvatljiva rješenja. Otpuštanja neće biti dok se ne obave potrebni razgovori i dogovori između poslodavca i radnika.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!