Capital.ba

Najveći svjetski proizvođač uranijuma smanjuje proizvodnju

24.08.2024. / 16:56

ASTANA – Kazahstan, najveći svetski proizvođač uranijuma, smanjio je svoj cilj proizvodnje za 2025. godinu zbog kašnjenja projekta i nedostatka sumporne kiseline potrebne za pumpanje radioaktivnog metala iz zemlje.

FOTO: Pixabay

Državna kompanija Kazatomprom objavila je da će u sljedećoj godini proizvesti između 25.000 i 26.500 tona uranijuma, što predstavlja umanjenje u odnosu na prethodnu procjenu proizvodnje između 30.500 i 31.500 tona, prenosi Blumberg.

Kazahstanske zalihe uranijuma pale su za 20 odsto u prvoj polovini godine na 6.132 tone, ali kompanija prema vlastitim riječima i dalje ima “udoban nivo zaliha da ispuni svoje postojeće ugovorne obaveze za 2025”.

Cijene uranijuma su se više nego utrostručile u protekle četiri godine u očekivanju porasta potražnje za nuklearnim gorivom, prenosi Tanjug.

Sjedinjene Američke Države, Japan i Francuska bile su među 22 zemlje koje su se krajem prošle godine obavezale da će utrostručiti kapacitete nuklearne energije do 2050. godine.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!