Capital.ba

Od 10. novembra nova pravila ulaska u države EU

23.08.2024. / 11:02

BANJALUKA – EU je potvrdila da će od 10. novembra ove godine početi sa radom novi sistem ulaska i izlaska u zemlje šengenskog prostora, a od putnika će se na granici zahtijevati da dostave biometrijske podatke, kao što su otisci prstiju i fotografija lica.

foto: Goran Kovačić/ PIXELLS

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ BiH saopštila je da će izmjene obuhvatiti oko šezdeset zemalja, uključujući BiH.

Glavne izmjene uključuju uvođenje sistema “Entry/Exit System” /EES/ i “European Travel Information and Authorisation System” /ETIAS/. Oni predstavljaju onlajn formulare koje će nosioci pasoša zemalja koje nisu članice EU morati popuniti i uplatiti taksu prije ulaska u države EU.

EU planira uspostaviti EES sistem do 10. novembra ove godine, dok će ETIAS sistem postati operativan polovinom 2025. godine.

EES sistem se odnosi na praćenje vremena i mjesta boravka u EU, kako bi se osiguralo da putnici ne borave duže od 90 dana u periodu od šest mjeseci.

Prilikom prvog prelaska granice, uzimaće se biometrijski podaci, čime se eliminiše potreba za unošenjem pečata u pasoše na graničnom prelazu.

To smanjuje rizik od zloupotrebe identiteta i omogućava nosiocima putnih isprava koji često prelaze granicu da izbjegnu čestu zamjenu pasoša zbog popunjenosti svih strana pečatima, navode iz IDDEEA.

ETIAS sistem je takođe onlajn formular u kojem se unose podaci o putnoj ispravi, mjestu boravka, uz dodatnu taksu u iznosu od sedam evra. Ovaj formular će važiti do tri godine ili do zamjene putne isprave.

Građani BiH, koji posjeduju putne isprave posljednje generacije s kompletnom biometrijom, moći će koristiti nove tehnologije koje se najavljuju.

S obzirom na to da su ovi formulari u omlajn formi, IDDEEA BiH očekuje povećanu potrebu za upotrebom kvalifikovanog elektronskog potpisa, koji je omogućila građanima BiH u julu ove godine.

Cilj ovih mjera je da otežaju kriminalcima ili teroristima ulazak u EUs lažnim pasošima. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!