Capital.ba

Kaja oborio tender „Autoputeva RS“ od 3,5 miliona KM

22.08.2024. / 15:32

BANJALUKA – Kancelarija za razmatranje žalbi BiH (KRŽ) usvojila je žalbu firme „MG Mind“ i poništila tender „Autoputeva Republike Srpske“ vrijedan 3.500.000 maraka, saznaje CAPITAL.

FOTO: Agencije

Firma u vlasništvu mrkonjićkog biznismena Mladena Milanovića Kaje žalila se na tendersku dokumentaciju u postupku javne nabavke radova na preduzimanju interventnih mjera na dionicama autoputeva u Srpskoj koji su „Autoputevi RS“ raspisali 29. maja ove godine.

KRŽ BiH na sjednici održanoj početkom ovog mjeseca uvažila je žalbu „MG Minda“ i u potpunosti poništila navedeni postupak javne nabavke. U odluci KRŽ BiH u čijem posjedu je CAPITAL kaže se da je prije upuštanja u razmatranje žalbenih navoda ovaj organ utvrdio da je „žalba dopuštena, blagovremena i izjavljena od strane ovlaštenog lica i lica koje ima aktivnu legitimaciju“.

„Uvidom u dostavljenu dokumentaciju, te analizom svakog dokaza pojedinačno, utvrđeno je da je potrebno usvojiti žalbu i poništiti postupak javne nabavke u potpunosti“, navodi se u rješenju KRŽ.

U obrazloženju se navode razlozi zbog kojih treba poništiti postupak i kaže da su opravdani navodi žalbe koji se odnose na uslove tehničke i profesionalne sposobnosti, ukupan promet i cijenu ponude iz tenderske dokumentacije.

„Tačka tenderske dokumentacije koja se odnosi na važeće licence je nezakonita jer nije jasno zašto ugovorni organ zahtijeva licencu za izvođenje građevinskih radova na objektima niskogradnje, a traži ugovor o košenju, krčenju i čišćenju objekata za odvodnju (kanala i jaraka)“, navodi se u obrazloženju KRŽ BiH.

Pored toga, dalje se navodi da je nezakonita i tenderska dokumentacija koja se odnosi na traženu mehanizaciju, jer nije jasno zašto su za izvođenje opisanih radova potrebni gusjeničari za šumsko malčiranje i bageri gusjeničari.

„Nije jasno zašto ugovorni organ traži navedeni broj inženjera sa propisanim kvalifikacijama kada tražene radove sa uspjehom može da obavi građevinski tehničar sa dosta manje iskustva“, navodi KRŽ BiH.

Dalje kaže da su opravdani navodi MG Minda da je tenderska dokumentacija nezakonita zato što je nejasno da li se odnosi na ukupan građevinski promet firme ili samo na promet po osnovu sličnog ugovora.

Kada je riječ o žalbi na Obrazac za cijenu ponude, KRŽ kaže da su opravdani žalbeni navodi MG Minda da se radi i mjerljivim radovima i da nema smisla da obračunska jedinica bude paušal, a da je pri tome nemoguće precizirati adekvatnu cijenu iz razloga što predmet javne nabavke u tom dijelu nije određen, niti odrediv.

CAPITAL: D. Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Kaja oborio tender „Autoputeva RS“ od 3,5 miliona KM

    1. EXPERT

      ima li kaja gradjevinski fakultet zavrsen ili je moler ili radi metod: PLATI PEcENU JAGNJETINU???