Capital.ba

Stanivuković lani zaposlio 89 radnika

22.08.2024. / 15:21

BANJALUKA – Administracija Draška Stanivukovića je lani zaposlila 89 novih radnika u Gradskoj upravi Banjaluka, a taj trend nije prekinut ni u ovoj godini jer je ovih dana lokalna administracija u potrazi za 16 novih službenika.

zgrada Gradske uprave Banjaluka

Foto: Capital.ba

U predizbornoj kampanji na prethodnim lokalnim izborima Stanivuković je tvrdio da je lokalna uprava pretrpana kadrovima koji su zaposleni po stranačkoj liniji, te da su potrebni oštri rezovi.

Po preuzimanju vlasti u Banjaluci Stanivukovićeva administracija je objavila da je u Gradskoj upravi zaposleno 788 radnika, a sam gradonačelnik je tvrdio da u „Gradskoj upravi ima 200 radnika viška“.

Međutim od najavljenih rezova nije bilo ništa.  Naprotiv, zadnje zvanične informacije pokazuju da je Stanivuković nastavio praksu svojih prethodnika.

Prema izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS na kraju prošle godine u Gradskoj upravi Banjaluka je bilo zaposleno 862 radnika, (811 na neodređeno a 51 na određeno vrijeme), što je za 74 više nego na početku njegovog mandata.

(Ne)transparentna Gradska uprava

Koliko zaposlenih trenutno ima Gradska uprava Banjaluka nije poznato, jer aktuelna administracija o tome ne želi javno da govori. Po takvoj praksi se ne razlikuje puno od njihovih prethodnika, iako je Stanivuković po preuzimanju vlasti u Banjaluci obećao da će nova gradska vlast biti transparenta po tom pitanju. Medijski upiti novinara na tu temu se ignorišu, a slična je situacija kada se to pitanje direktno postavi Stanivukoviću ili njegovim najbližim saradnicima. Javnost do podataka o ovoj temi uglavnom dolazi ako su oni sadržani u izvještajima drugih institucija prema kojima Grad Banjaluka ima obavezu da dostavi ove cifre.

Taj broj nije drastično veći u odnosu na prvobitnu cifru, ali revizori su utvrdili da je lani zaposleno 89 novih radnika, od čega 41 na neodređeno vrijeme, 46 na određeno i dva zaposlena na mandatni period.

Te cifre sugerišu da je u međuvremenu došlo do odlaska većeg broja službenika, po raznim osnovama, a da je aktuelna administracija ta upražnjena mjesta samo dopunjavala.

Osim toga trenutno je u proceduri nekoliko konkursa za zapošljavanje ukupno 16 novih službenika i pripravnika. To sve pokazuje da je trend novih zapošljavanja nije obustavljen ni u ovoj godini.

Ove godine je u gradskoj kasi za lična primanja budžetskih korisnika, među kojima su i zaposleni u Gradskoj upravi Banjaluka planirano 58,5 miliona KM. Taj iznos je za 18,5 miliona KM veći u odnosu na početak Stanivukovićevog mandata. Rebalansom budžeta Grada za 2021. godinu za lična primanja budžetskih korisnika bilo je predviđeno 40 miliona KM.

CAPITAL: V. P.

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!