Capital.ba

Pad svjetske proizvodnje sirovog čelika za 4,7 odsto

22.08.2024. / 16:03

PEKING – Svjetska proizvodnja sirovog čelika opala je u julu za 4,7 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci Svetske asocijacije za čelik (Worldsteel) objavljeni u četvrtak.

Podaci pokazuju da je proizvodnja čelika iz 71 zemlje koje predaju svoje izveštaje Worldsteel-u pala na 152,8 miliona tona, prenosi Anadolu Agency.

Kina, proizvođač čelika broj jedan u svijetu, proizvela je 82,9 miliona tona čelika, što je pad od devet odsto u odnosu na isti period prošle godine u julu.

Proizvodnja čelika u Indiji porasla je za 6,8 odsto na 12,3 miliona tona, dok je u Japanu opala za 3,8 procenata na 7,1 milion tona u istom periodu.

SAD su zabilježile godišnji pad od 2,1 odsto, proizvevši 6,9 miliona tona u julu, a ruska proizvodnja čelika u istom periodu pala je za 3,1 odsto na 6,3 miliona tona.

Dok je godišnja proizvodnja čelika u Južnoj Koreji pala za 3,4 procenta, na 5,5 miliona tona, njemačka je porasla za 4,8 na 3,1 milion tona, a slijedi Turska sa 3,1 milion tona, što je povećanje od četiri procenta u istom periodu.

Pored toga, brazilska proizvodnja čelika porasla je 11,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine u julu, dostigavši 3,1 milion tona, a Iran je proizveo 1,8 miliona tona u istom periodu, što je pad od 18,7 odsto.

U periodu januar-jul 2024. godine proizvodnja čelika u 71 zemlji opala je za 0,7 odsto na 1,1 milijardu tona, prema Worldsteel-u.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!