Capital.ba

Ukidanjem boravišne takse do veće konkurentnosti banja

17.08.2024. / 16:02

ROGATICA – Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da je povećanje konkurentnosti domaćih banja jedan od ciljeva odluke o ukidanju boravišne takse za korisnike banjskog liječenja.

Banja Vrućica

Foto: Banja Vrućica

Po važećem zakonu, svi iz Srpske koji dolaze na banjsko liječenje putem Fonda zdravstvenog osiguranja na plaćaju boravišnu taksu, a takva praksa će biti i u novom zakonu o boravišnoj taksi koji će biti usvojen u oktobru ili novembru“, rekao je Šulić novinarima u Rogatici.

On je naveo da će svi korisnici banjskog liječenja koji dolaze van granica Republike Srpske isto biti oslobođeni boravišne takse.

Jedan od razloga je da naše banje budu konkurentnije u odnosu na ostale u okruženju“, rekao je Šulić.

On je naveo da boravišna taksa u zavisnosti od opštine do opštine iznosi od jedne do 1,5 KM, što na prvi pogled ne predstavlja neki veliki novac.

Međutim, kada se uzmu u obzir veće grupe koje borave sedam, 10 ili 15 dana onda je riječ o značajnijem novcu kojeg se Srpska odrekla da bi privukla strane goste i da bi naše banje bile konkurentnije od onih u Federaciji BiH i regionu“, rekao je Šulić.

Prema njegovim riječima, ovi gosti će kroz neke druge takse platiti poreze i ostale dažbine državi.

Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Ukidanjem boravišne takse do veće konkurentnosti banja

    1. Linić Šula

      Reci da si glupan bez da kažeš da si glupan!

    2. Goran

      Evo među Nijemcima se uveliko širi priča da su banje u RS pojeftinile za 70 centi po danu. Spremaju se da nagrnu.

    3. Alan

      Ovo nema ni u Alan Fordu. Dakle, trošak boravka u banji je recimo 10,5 KM u trajanju od 7 dana, i i na iznos od par stotina KM je zanemariv. Jel ovaj prima platu za ove gluposti?