Capital.ba

Glavni revizor oborio Stanivukovića

15.08.2024. / 15:48

BANJALUKA – Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je negativno mišljenje Gradu Banjaluka na finansijski izvještaj za prošlu godinu. Grad nije dobio pozitivnu ocjenu revizora, već mišljenje sa rezervom i za usklađenost finansijskih izvještaja sa zakonskim i drugim propisima.

FOTO: S.Ćuković/Grad BL

Revizori su ustanovili da je stvarni budžetski deficit Grada veći za 10.661.603 KM od onoga što je prikazano u finansijskim izvještajima, a jedna od osnovnih zamjerki revizora odnosi se na izgradnju centralnog spomenika poginulim borcima i rekonstrukciju saobraćajnice u Motikama koje su, kako kažu revizori, započete bez obezbijeđenih sredstava.

„Grad Banjaluka je proveo javne nabavke radova koje se odnose na izgradnju centralnog spomenika poginulim borcima (5.389.897 KM) i rekonstrukciju saobraćajnice u naselju Motike (1.068.305 KM) za koje nisu obezbijeđeni izvori finansiranja, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Takođe, ugovor o javnoj nabavci ukrasa za novogodišnje praznike (109.495 KM) zaključen je nakon nabavljenih roba i izvršenih usluga, što nije u skladu sa istim zakonom“, navodi se u izvještaju.

Revizori navode da Grad nije dostavio ni prijedlog Plana za izmirenje neizmirenih obaveza iz 2022. godine, kao i da Gradski olimpijski bazen nije dostavio izvještaj o utrošku dodijeljenih sredstava granta što nije u skladu sa Odlukom o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

„Grad Banjaluka je izvršio promjenu namjene dijela kreditnih sredstava utvrđenih Odlukom Skupštine Grada o kreditnom zaduženju Grada za finansiranje kapitalnih investicija i bez saglasnosti Ministarstva finansija RS, što nije u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS“, kažu dalje revizori.

Oni navode da se nisu primjenjivale interne procedure praćenja realizacije zaključenih ugovora u Odjeljenju za komunalne poslove i Odjeljenju za saobraćaj i puteve u dijelu koji se odnosi na praćenje rokova, kontrolu, ovjeru i povrat dokumentacije, te ovjeru građevinskih dnevnika.

„Pregledani građevinski dnevnici za dio obuhvaćen revizijom nisu potpisani i ovjereni i reviziji nisu prezentovane informacije u vezi izvedenih radova po građevinskom dnevniku i po dostavljenim privremenim situacijama. Takođe, prilikom prekoračenja ugovorenih rokova ne koristi se praksa obračunavanja kaznenih odredbi (penala), već se uglavnom zaključivanjem aneksa produžava rok izvođenja radova iz osnovnog ugovora“, ustanovili su revizori.

Dalje se navodi da „reviziji nije dostavljen na uvid registar ulaznih faktura zaprimljenih u Gradsku upravu zbog čega revizori nisu mogli potvrditi iskazanu vrijednost izvedenih radova (fazu radova, ukupan broj ispostavljenih privremenih situacija, potrebno aktiviranje investicija, vršenje storniranja i vraćanja spornih faktura izvođačima radova i drugo)“.

Negativna ocjena revizora i Petroviću

Isti ocjenu kao Banjaluka, dobio je i Grad Bijeljina. Revizori su, između ostalog, naveli da je Grad Bijeljina, na čijem se čelu nalazi Ljubiša Petrović, stvorio obaveze iznad okvira utvrđenog budžetom, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu RS i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti u RS.

Revizori su zamjerke imali i na zapošljavanje na određeno vrijeme na period duži od 60 dana, kršenje Zakona o javnim nabavkama i drugo.

Revizori su preporučili gradonačelniku Drašku Stanivukoviću da obezbijedi da se postupci javnih nabavki pokreću uz prethodno obezbijeđene izvore finansiranja, te da ugovore o javnoj nabavci dodjeljuje u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

„Preporučuje se gradonačelniku da obezbijedi da se obaveze stvaraju i izmiruju do visine okvira utvrđenog budžetom u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, te da sačini Plan za izmirenje neizmirenih obaveza kada postoje neizmirene obaveze iz prethodnog perioda“, navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o neusvajanju drugog rebalansa budžeta Grada za prošlu godinu, revizori su konstatovali da je Ministarstvo finansija RS dalo saglasnost na prijedlog drugog rebalansa i da je taj akt ministarstva 29. decembra 2023. elektronskim putem upućen Skupštini Grada, a u pisanoj formi 16. januara ove godine.

„Skupština Grada nije usvojila Prijedlog drugog rebalansa budžeta za 2023. godinu, čime nije izvršeno usklađivanje budžetskih sredstava i izdataka, kako je propisano Zakonom o budžetskom sistemu RS“, naveli su revizori.

CAPITAL: D. Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Glavni revizor oborio Stanivukovića

    1. Bivsi pdp.eovac

      Dobro hoce.li u zatvor kao Novalić jer jedino federacija zatvara političareI pronevjeru.