Capital.ba

Banke u Srpskoj za pola godine zaradile 127 miliona KM

14.08.2024. / 15:59

BANJALUKA – Ostvarena neto dobit bankarskog sektora u Republici Srpskoj za pola godine iznosila je 127 miliona KM i veća je za 35 odsto ili oko 33 miliona KM u odnosu na isti period u prošloj godini, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.

zarada banka

FOTO: Pexels

Ukupni depoziti na nivou bankarskog sektora iznose 7,8 milijardi KM i povećani su za 101 milion KM ili 1,3 odsto u odnosu na kraj 2023. godine.

“Depoziti pravnih lica iznose 3,1 milijardu KM, od čega se 1,5 milijarde (47 odsto) odnosi na depozite privatnih društava. Depoziti stanovništva iznose 4,7 milijarde KM, od čega se 2,6 milijardi (54 odsto) odnosi na štednju fizičkih lica”, piše u ovim podacima.

Dalje se navodi da bruto bilansna aktiva bankarskog sektora iznosi 10,6 milijardi KM, i u odnosu na kraj 2023. godine veća je za dva odsto.

“Ukupni bruto krediti iznose 6,2 milijarde KM i povećani su za 188 miliona KM ili tri odsto u odnosu na kraj 2023. godine. Krediti pravnih lica iznose 3,1 milijardu KM, od čega se 2,1 milijardu (69 odsto) odnosi na kredite privatnim društvima. Krediti fizičkih lica iznose 3,2 milijarde KM od čega se dvije milijarde (64 odsto) odnosi na potrošačke kredite. Stopa NPL-a(udio nekvalitetnih kredita u ukupnim bruto kreditima) iznosi 3,4 odsto i smanjena je u odnosu na kraj prošle godine. Stopa pokrivenosti nekvalitetnih kredita je poboljšana i iznosi 77 odsto”, stoji u podacima Agencije za bankarstvo RS.

Što se tiče mikrokreditnog sektora, neto dobit za pola godine iznosila je 38 miliona KM, što je za 11 miliona KM više nego u istom periodu 2023. godine.

“Ukupna bruto aktiva MKO sektora iznosila je 672 miliona KM, te je ista uvećana za osam odsto ili 48 miliona KM u odnosu na kraj prošle godine. Ukupni bruto krediti iznose 603 miliona KM i za 11 odsto ili 58 miliona KM su veći u odnosu na kraj 2023. godine. Krediti bez kašnjenja u otplati iznosili su 584 miliona KM ili 96,8 odsto ukupnih kredita. Dospjela potraživanja iznosila su 2,6 miliona KM ili 0,4 odsto ukupnih kredita”, navodi se u podacima. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Banke u Srpskoj za pola godine zaradile 127 miliona KM

    1. Brza računica

      Gruba računica, to je oko 250KM godišnje po stanovniku ili oko 1000KM po radniku? Aferim!