Capital.ba

Najavljeni otkazi u njemačkoj automobilskoj industriji

11.08.2024. / 11:02

FRANKFURT – Njemačka automobilska industrija reže troškove, Volkswagen je nedavno pokrenuo program za deset milijardi evra manje potrošnje, što znači i otpuštanja.

FOTO: Pixabay

Pad osjećaju i dobavljači autodijelova jer nema dovoljno kupaca. Što donosi?

Kako shvatiti najavu prvih ljudi Volkswagena o usmjerenosti na veliko rezanje troškova?

“Načelno se radi o smanjenju visokih troškova koji proizlaze iz neiskorištenosti proizvodnih kapaciteta u tvornicama. Ukidaju smjene u tvornicama koje proizvode samo električne modele, poput one u Zwickauu. I treba im novac za ulaganje u narednim godinama, kada prodaja neće samo rasti, već slijedi zahtjevnije razdoblje, posebno za marku Volkswagen ZF je najavio ukidanje 14.000 radnih mjesta, ne samo u Njemačkoj, već i u drugim zemljama ulažu u ono za što trebaju novac. Oni to već rade, no jasno je i da je konkurencija sve veća, da u igru ulaze novi dobavljači, poput Nvidije koja proizvodi čipove, a kineski dobavljači uzimaju dio kolača bivšim poslovnim partnerima” objasnio je Stefan. Bratzel, vodeći stručnjak u ovom području.

Na pitanje mogu li njemački brendovi i dalje vršiti pritisak na svoje dobavljače i smanjivati troškove ako su to činili cijelo vrijeme, Bratzel je odgovorio:

“Proizvođači moraju paziti da ne prijeđu granicu, jer im svakako trebaju jaki dobavljači. Naravno, moraju biti pristupačni konkurentni. Neki su dugoročno usredotočeni na održavanje svojih dobavljača na životu, što je svakako pravi put.”

Stefan Bratzel vidi velike izazove za njemačku industriju u sljedeće dvije godine. U međuvremenu se kineski električni brendovi strmo penju, a na području softvera počeli su se povezivati i Japanci. SEEbiz/RTV Slovenija

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!