Capital.ba

Ove države imaju više milionera nego neke zemlje stanovnika

11.08.2024. / 9:59

VANKUVER – Ukupan broj milionera u svijetu iznosi 15 miliona, što je više od cijele Ruande, 28. najnaseljenije afričke zemlje.

FOTO: Pixabay

Visual Capitalista izdvojio je prvih 10 zemalja s najvećom populacijom milionera i svaka upoređena sa zemljom sa sličnom ukupnom populacijom.

Milioner se smatra pojedinac s likvidnim bogatstvom sposobnim za ulaganje od 1 milion dolara ili više.

Na vrhu liste, SAD imaju najviše milionera na svijetu, njih skoro 5,5 miliona. Poređenja radi, ovo je više od cjelokupne populacije Irske.

Za samo 10 godina, broj američkih milionera je skočio za 62 odsto, a 2024. godine čini više od jedne trećine svih milionera širom svijeta.

Kao najveća svetska ekonomija, SAD privlače milionere iz drugih zemalja, tražeći mogućnosti u daljem stvaranju bogatstva.

Iako nijedna druga zemlja nema tako visok broj milionera, zanimljivo je kontekstualizovati koliko milionera ima širom svijeta. Na primjer, Kina ima 860.000 milionera, više od ljudi u južnoameričkoj državi Gvajani. A Njemačka ima nešto više od 800.000 milionera i oni bi sami mogli zamijeniti svu populaciju Butana.

Možda je najzanimljivija Švajcarska, čija bi milionerska populacija (428.000) mogla zamijeniti Island. Sama populacija Švajcarske iznosi oko 8 miliona, što znači da svaki 20 stanovnik Švajcarske ima preko milion dolara bogatstva. Blic/Visual Capitalist)

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!