Capital.ba

Budžetski deficit u Sloveniji 518 miliona evra

07.08.2024. / 16:28

​LJUBLJANA – Slovenski državni budžet u prvih sedam mjeseci ove godine, prema preliminarnim podacima, zabilježio je 7,9 milijardi evra prihoda i 8,4 milijarde evra rashoda. Budžetski deficit iznosio je 518 miliona evra.

slovenija

Foto: Pixabay

Kako je objavilo Ministarstvo finansija, prihodi su u sedam mjeseci veći za 9,3 odsto u odnosu na isti period lani, a rashodi za 7,9 procenata.

Poreski prihodi iznosili su 6,9 milijardi evra i bili su 11,6 odsto veći nego u istom lanjskom periodu. Najveći udio činili su prilivi od poreza na dodatnu vrijednost koji su dostigli tri milijarde evra i veći su za 4,5 odsto.

Prilivi od poreza na dohodak porasli su za 24,1 odsto na 1,1 milijardu evra. Uz visok rast zaposlenosti i plata, rastu su pridonijeli povoljno podmirenje premalo plaćenog poreza po preduslovima poreza na dohodak od djelatnosti i povećanje tih akontacija. Dio priliva od poreza na dohodak dobijaju opštine, koje su ove godine iz tog naslova dobile 6,9 odsto više.

Porezom na dobit prikupili su 1,2 milijarde evra ili 38,4 odsto više. Rast je rezultat visokog neto podmirenja manje plaćenog poreza u odnosu na preduslove, što ukazuje na znatno bolje poslovanje od očekivanog, posebno u bankarskom sektoru, te privremenog povećanja stope poreza na dobit s 19 na 22 odsto, prenosi “SeeBiz”.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!