Capital.ba

Probudio se ministar Đokić: Litijum istražen, ali niko nije tražio iskopavanje

31.07.2024. / 15:18

BANJALUKA – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić tvrdi da u Srpskoj niko ne planira iskopavanje litijuma i da priče o tome, koje dolaze od pojedinih načelnika, dovode građane u zabludu.

Petar Đokić

Foto: Vlada RS

Đokić je u svojoj izjavi, očigledno, pokušao da “spusti loptu” i smiri strah u javnosti Srpske, koji raste uprkos šturim i rijetkim informacijama o protestima i otporu protiv rudnika u Srbiji, a koja itekako vidi šta se tamo dešava.

Kaže da reaguje na “otvaranje lažnih tema bez realnog osnova”, a u vezi litijumom koji je aktuelan ne samo kod nas.

Moram da ponovim da ne postoji nikakva inicijativa ili zahtjev za eksploataciju litijuma u Republici Srpskoj. Geološka istraživanja na području Lopara su završena i za eksploataciju niko nije podnio zahtjev“, kaže Đokić.

Na tom lokalitetu, tvrdi, se ne sprovode nikakve aktivnosti tog tipa i takva opcija se u ovom času ne razmatra.

Lažnom i izmišljenom pričom da se sprovode aktivnosti pripreme za eksploataciju litijuma u Republici Srpskoj, gradonačelnik i načelnik Bijeljine i Lopara dovode u zabludu stanovništvo i građane. Tražim da odmah prestanu sa manipulacijama i djelovanjem na toj osnovi“, kaže Đokić  dodaje da je veoma bitno i potrebno shvatiti ogromnu razliku između istraživanja i eksploatacije.

Pobuna u Srbiji raste

Istraživački projekti su neophodni i korisni i kao naučna disciplina veoma afirmativni, kaže, ali ne moraju nužno da znače i da će doći do eksploatacije na određenoj lokaciji.

U posljednjih nekoliko sedmica intenzivirane su aktivnosti u smjeru otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra u Srbiji, nakon obustavljanja prije dvije i po godine.

Vlada Srbije je, dakle, početkom 2022. stavila obustavila ovaj projekat nakon masovnih protesta.

Najava ponovnog aktiviranja projekta izazvala je oštar revolt građana koji su odmah (od 29. jula) izašli na ulice u 10 opština i najavljuju ozbiljnu radikalizaciju, zatvaranje saobraćajnica i omasovljavanje demonstracija.

Australijsko-britanska firma “Rio Tinto” ranije je saopštila da ovo područje ima jednu od najvećih evropskih rezervi rude jadarita.

Rekli su i da bi se moglo proizvesti 58.000 tona godišnje, što bi bilo dovoljno za 1,1 milion električnih vozila.

Brojne ekološke organizacije i opozicione partije i veliki broj građana u Srbiji protive se ovom projektu zbog bojazni da će projekat imati pogubne efekte po životnu sredinu.

Od ponedeljka 22. jula, protesti su održani u Valjevu, Loznici, Grockoj, Koceljevi, Negotinu, Arilju, Bogatiću, Krupnju, Šapcu i Aranđelovcu.

Litijum u BiH na sedam lokaliteta

U BiH za sada nema iskopavanja ove rude, ali je javnost upoznata da postoje potencijalna nalazišta i to u Loparama, u kojim se već neko vrijeme ozbiljno strahuje da bi moglo doći do otvaranja rudnika.

Litijuma ima na još šest lokacija za koje se još čekaju rezultati istraživanja. Radi se o planini Motajici, Prosaru, lokalitetima u srednjoj Bosni, Čajniču, Foči, Goraždu i Srebrenici. Pored Lopara, istraživanja su pokazala da su magmatske stijene na području od Srbca do Foče takođe potencijalna nalazišta litijuma.

Švajcarska kompanija Arcore i kanadska Rock Tech najavili su ranije eksploataciju u Loparama, odakle su litijum planirali izvoziti u Njemačku, za industriju baterija i automobila i to od 2026. godine.

CAPITAL: A. Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Probudio se ministar Đokić: Litijum istražen, ali niko nije tražio iskopavanje

    1. Jelrnko

      Tako je isto tvrdo , da ce RITe Ugljevik imati dovoljne kolicine uglja do kraja svog radnog vijeka, tj. 2050god.
      Pa je svijesno dao najbolje otkopno polje uglja companiji COMSAR ENERGYRS, bez koga nema opstanka ni rada RITe Ugljevika..
      Valja je mislio da , da ce nama nas ugalj, da prodaje ta kompanija..
      Pa je isao i korak dalje , pa kazu,
      s obzirom da ta ista kompanija ne posijeduje rudarsku mehanizaciju sa kojom bih mogla da ide u realizaciju tog projekta,
      bilo bi dobro da RITe Ugljevik vrsi iskopavanja za njih , a oni ce da otplate radove tako sto ce nas ugalj prodavati nama , po njihovim uslovima..
      Eto toliko o njegovim iskrenim i dobrim namijerama..

    2. Realno

      Hmm njemu nevjerujem jer obmanjuje izjavama kao

    3. Dejan

      On nije planirao zavrsiti ni fakultet, pa ga je “zavrsio” – jos samo da skonta koji.