Capital.ba

Hrvatska kompanija jedini kandidat za digitalizaciju javnih servisa u BiH

21.07.2024. / 13:06

ZAGREB – Hrvatska kompanija Odašiljači i veze (OiV) jedini je kandidat za preuzimanje cjelokupnog projekta digitalizacije javnih radio i televizijskih servisa u BiH, nakon što se zbog američkih sankcija raspao konzorcij koji je na javnom konkursu dobio taj posao vrijedan milion eura.

OiV

FOTO: Agencije

Konačnu odluku o tome hoće li OiV nastaviti započeti projekt donijeće ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a bh. mediji prenose kako je u toku procjena osposobljenosti i kapaciteta hrvatske kompanije, piše Hina.

Projekt je bio povjeren konzorciju s banjolučkim Siriusom koji je pod američkim sankcijama

Digitalizacija javnih servisa u BiH već godinama kasni, a tek je prošle godine okončan javni konkurs na kojem je taj projekt vrijedan 25,8 miliona KM (13,1 milion eura) povjeren konzorciju koji su činili banjolučki Sirius te OiV.

No, Sirius se u junu našao na udaru sankcija američke administracije, koja je tada odlučila kazniti još sedam kompanija povezanih s porodicom predsjednika RS Milorada Dodika, odnosno s njegovim sinom Igorom.

Iz ministarstva financija SAD obrazložili su kako su Dodik i njegovi najbliži srodnici stvorili zamršenu mrežu kompanija koje su imale privilegovan status i dobijale unosne poslove s entitetskim, odnosno državnim vlastima iz čega se opet finansira Dodik i njegova porodica.

Jedna od takvih kompanija je i Sirius 2010. sa sjedištem u Banjoj Luci, registrovan za poslove povezane s informacionim tehnologijama. U ssradnji s kompanijama Prointer i Kaldera, oni su do sada snabdijevali državne i javne firme IT tehnologijom te pružali tehničku potporu.

Kao i sve druge kompanije i osobe iz BiH kojima su SAD nametnule sankcije, Sirius se odmah našao u velikim problemima jer su mu poslovne banke počele gasiti račune strahujući da bi u protivnom i same mogle biti kažnjene, odnosno izbačene iz međunarodnog platnog sustava SWIFT.

Sirius je u posebnom problemu jer je već isporučio opremu za digitalizaciju i sada iz te kompanije panično pokušavaju naplatiti tu uslugu prije nego što im bude zatvoren i posljednji račun, no iz ministarstva transportaa i komunikacija BiH nastupaju krajnje oprezno i razmatraju što će preduzeti jer, kako su pojasnili, ne žele ni na koji način prekršiti režim američkih sankcija koje zabranjuju svako poslovanje s kažnjenim kompanijama i pojedincima.

Ministar Edin Forto trenutno je u dilemi kako nastaviti projekt digitalizacije, a o tome je direktno razgovarao s predstavnicima Siriusa i OiV-a.

“Na sastanku koji je ministar održao s konzorcijem odmah po saznanju da se jedan od članova konzorcija našao na popisu američkih sankcija, predstavnici uprave OiV-a su istaknuli da imaju kapacitete samostalno okončati posao ako drugi član konzorcija dobrovoljno istupi, pa bi u tom slučaju pružili neophodne garancije za dobro izvršenje ovog posla. Naravno, prije bilo kakve konačne odluke situacija zahtijeva pažljivo praćenje, promptno reagovanje, te konsultaciju s nadležnim institucijama BiH zbog pravnih posljedica koje mogu nastati u tom slučaju”, stoji u saopštenju ministarstva koje prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!