Capital.ba

Rutinsko ažuriranje odgovorno za zastoj pola planete

20.07.2024. / 16:00

LONDON – Stručnjaci za bezbjednost na internetu ističu da sve ukazuje na to da rutinsko ažuriranje zaštitnog programa “Falkon senzor” američke kompanije “Kraudstrajk”, koji je uzrokovao zastoj u radu kompjuterskih sistema širom svijeta, nije prije puštanja u rad prošlo adekvatne provjere kvaliteta.

FOTO: Pixabay

Posljednja verzija ažuriranja programa trebala je dodatno osigurati rad sistema kod klijenata “Kraudstrajka” od upada hakera, ali je pogrešan kod u fajlovima rezultirao jednim od najvećih zastoja u radu računara kompanija koje koriste operativni sistem tehnološkog giganta “Majkrosoft”.

Usljed ovog problema ometen je rad banaka, avio-kompanija, bolnica i kancelarija državnih službi širom svijeta.

“Kraudstrajk” je objavio informacije o popravci ugroženih sistema, ali stručnjaci smatraju da će za normalizaciju poslovanja biti potrebno neko vrijeme, pošto se mora ručno ukloniti sporni kod.

Problemi su se pojavili odmah nakon sprovođenja spornog ažuriranja i korisnici su na društvenim mrežama objavljivali fotografije kompjutera sa “plavim ekranima smrti” na kojima je ispisana greška u radu.

Jedan od bezbjednosnih istraživača čija je specijalnost prijetnja protiv operativnih sistema Petrik Vordl istakao je da je analizom utvrđen kod odgovoran za prekid u radu.

Problem sa ažuriranjem bio je u fajlu sa informacijom o konfiguraciji ili potpisom. Slični potpisi su kod koji pronalazi određene vrste zlobnih kodova ili štetnih programa. Uobičajeno je da bezbjednosni proizvodi ažuriraju svoje potpise jednom dnevno, jer neprestano nadziru nove prijetnje i žele da osiguraju da su njihovi korisnici zaštićeni od posljednjih prijetnji”, naglasio je Vordl.

Prema njegovim riječima, učestalost ažuriranja je najvjerovatniji uzrok zašto “Kraudstrajk” nije vršio dodatne provjere.

Nije poznato kako je pogrešan kod ušao u ažuriranje i zašto nije otkriven prije prepuštanja korisnicima.

Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Rutinsko ažuriranje odgovorno za zastoj pola planete

    1. ratko

      spremte se ovako je i sa koronom pocelo gugl strucnjaci za bleju ce svi propasti a oni koi znaju unici u realni zivot ce bit naj vise trazeni vec sad su gradjevinari placeni svakud bolje nego gugl strucnjaci za nista kad struje nestane i internet signala trebace ispocetka krenuti znaci hrana agronomia poljoprivreda mehanizacia elektrika gradjevina doktori pravi a ne oni koi guglaju dje nesto znaci mante se stanova kutijica gradova to nece moci opstati gradite sebi na zemlji ovo sve pod predpostavkom da nedodje do atoma onda nista nepomaze