Capital.ba

Vučić i Šolc potpisali memorandum o litijumu

19.07.2024. / 12:21

BEOGRAD – Memorandum o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima potpisan je danas u Beogradu između Srbije i EU u prisustvu predstavnika Srbije Aleksandra Vučića i njemačkog kancelara Olafa Šolca.

litijum

FOTO: Tanjug

Memorandum o razumijevanju o kritičnim sirovinama između EU i Srbije, potpisali su u Palati Srbija ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsjednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je na konferenciji za novinare da su potpisani važni dokumenti.

“Drago mi je što je donesena odluka koja traži hrabrost. Pravimo važan korak”, rekao je Šolc, prenosi RTS.

“Litijum moramo koristiti kada je riječ o baterijama, potrebne su nam baterije”, dodaje kancelar.

“Projekat Jadar je dobar za Srbiju jer donosi perpsketive razvoja za cio region”, napomenuo je Šolc.

Vučić: Ponosim se onim što smo danas započeli

“Ovaj dan me ispunjava velikom nadom za našu zemlju. Ovo će biti prekretnica i velika promjena i kvantni skok u budućnost Srbije”, istakao je Vučić.

Rekao je da se sve radi transparantno i da se neće ništa kriti od ljudi.

“Ponosim se tim projektom i nikada ni u jednoj fazi otvaranja rudnika, ni jednom delu postupka ništa nećemo da tajimo od naših ljudi. Srbija će insistirati i lično ću kao predsednik se boriti i za životnu sredinu i za život naših građana u Jadru i Rađevini, da im i voda i vazduh budu čisti”, rekao je Vučić.

“Mi verujemo u ogroman napredak naše zemlje, doneće nam 6 milijardi stranih direktnih investicija”, rekao je on.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Vučić i Šolc potpisali memorandum o litijumu

    1. LITIJUM MAN

      OVI NEOBEAZOVANI , STO SU PROTIV LITIJUMA: EDUKUJTE SE VI EKOLOSKI USTANCI I USTANICI, STO STE PISMENI SAMO DA PIJETE PIVO IZ GAJBI , PROCITAJTE RECI STRUCNJAKA KOJI ARGIMENTIMA NAUKE ANULIRA NEKU PRIPADNICU TEOTIJE GLUPIH ZAVERA:
      https://www.novosti.rs/vesti/politika/1390721/razbijene-lazi-litijumu-sumpornim-kisama-profesor-argumentima-unistio-danicu-popovic-video

    2. Ril

      Najveći izdajnik naroda. Sve za pare i kosovu i srbiju

    3. DOSITEJ OBRADOVIC

      DAJEM POTPORU VUVICU I SRBIJI. NAPRED EKONOMIJA. NE TREBA SE OSVRTATI NA OVE EKSPERTE IZ EKOLOSKIH USTANAKA STO NE ZNAJU GDE JE Li U TABLICI HEMIJSKIH ELEMENATA, A PRICAJU O NEGATIVNIM POSLEDICAMA PROIZVODNJE Li PO OKOLIS.

    4. Goran

      “Ništa nećemo da tajimo od naših ljudi…”. Zašto nije rekao “Ništa nećemo da tajimo od naroda”? Ne brine mene što će njegovi ljudi znati. A narodu bajke kao i do sada. I za litijum, i za Kosovo, a i za sve ostalo.

      • ratko

        teleci jesi platio porez pusti politiku mistrija te ceka

        • Goran

          Ne samo platio, već i dobio lijep povrat poreza.
          Ne možeš da shvatiš da me može pogoditi uvreda samo od osobe koju cijenim. Uvreda od osobe koju ne cijenim ni malo mi dođe kao pohvala. To ti je kao u matematici: minus i minus daju plus. Preveo bih ti to na tvoj nivo, ali je to nešto za*ebano u vražju mater.

          • ratko

            sam si ti sebi uvreda svaki komentar nova provala

            • Goran

              Samo zidari to vide tako. Živ ti meni bio i čuvaj mistriju.