Capital.ba

ERS tužio banjalučki „Vodovod“ zbog duga za struju

05.07.2024. / 14:45

BANJALUKA – Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) tužila je banjalučki „Vodovod“ zbog duga za struju od preko milion i po maraka, otkriva CAPITAL.

vodovod banjaluka

Izvor: Gerila.info

Prije dva dana održano je ročište u sudu u Trebinju na kojem je sud dao rok ERS-u do septembra da uredi tužbu.

Direktor banjalučkog „Vodovoda“ Aleksandar Zolak koji je prije tri mjeseca došao na tu funkciju potvrdio je za CAPITAL da je ERS podnio tužbu zbog duga, ali je izrazio uvjerenje da neće doći do problema u vodosnabdijevanju.

„Tužba je podnesena zbog duga od milion i po maraka, ali sud je vratio na doradu, jer nije precizirano na koji period se odnosi. Mi ne sporimo da je došlo do zastoja u redovnom izmirenju obaveza prema ERS-u, ali vjerujem da ćemo do narednog ročišta napraviti dogovor o načinima izmirenja duga i redovnog plaćanja računa za struju“, kaže Zolak.

On ističe da postoji nekoliko razloga zbog kojih je do došlo problema i do gomilanja duga.

„Osnovni razlog je poskupljenje struje zbog čega su se računi uvećali i za 30 odsto, a drugi razlog je što je smanjen prihod „Vodovoda“ nakon što je u martu 2022. godine ukinuta mjesečna naknada za mjerno mjesto. „Vodovod“ je zbog toga ostao bez godišnjeg prihoda koji je u visini sadašnjeg duga za struju“, objašnjava Zolak.

On je potvrdio da je i davanje besplatnih priključaka za vodu umanjilo prihod „Vodovoda“, ali je istakao da vjeruje da će pored svih nabrojanih problema postići dogovor sa ERS i nastaviti da redovno izmiruju sve obaveze.

„Naši mjesečni računi za struju iznose između 320.000 i 340.000 KM, a zbog poskupljenja struje su višestruko veći nego ranije“, kaže Zolak.

On objašnjava da se nijednom vodovodu po zakonu ne može isključiti struja, ali se zbog duga može blokirati račun, što dalje može da dovede u pitanje nabavku neophodnih hemijskih sredstava, a time i redovnu isporuku vode potrošačima.

„Siguran sam da su i u tom preduzeću svjesni da sve osim međusobnog dogovora o načinu izmirenja duga i plaćanja redovnih računa samo može da proizvede obostranu štetu“, zaključuje Zolak.

S druge strane, iz ERS-a nisu mogli ništa da kažu o tužbi protiv banjalučkog „Vodovoda“ zbog milionskog duga, kao ni da li će odustati od tužbe i postići dogovor sa „Vodovodom“.

„Prema ugovorima sa svim našim klijentima, mi ne možemo da govorimo o stanju duga bilo kojeg potrošača, niti o eventualnim tužbama zbog neredovnog izmirenja obaveza“, kratko je rečeno za CAPITAL iz Elektroprivrede RS.

CAPITAL: D. Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!