Capital.ba

Inspektorat odbio zahtjev Grada: Nema gradnje bez dozvole

05.07.2024. / 13:36

BANJALUKA – Gradska uprava Banjaluka, mjesec i po nakon što je Inspektorat RS zabranio izgradnju novog kružnog toka kod tržnog centar Merkator na Istočnom tranzitu, nije uspjela da obezbijedi građevinsku dozvolu.

FOTO: Capital

Podsjećamo, Republička urbanističko-građevinska inspekcija je 23. maja crvenom trakom opasala gradilište jer se ispostavilo da je Gradska uprava na čelu sa Draškom Stanivukovićem u cijeli posao ušla bez osnovnog dokumenta za gradnju.

Inspektoru su tada na uvid predočeni samo lokacijski uslovi izdati za rekonstrukciju saobraćajnice te druga prateća dokumentacija, bez građevinske dozvole.

U Gradskoj upravi nemaju predstavu kada bi mogli ishodovati dozvolu.

Odjeljenje za saobraćaj i puteve aktivno preduzima sve aktivnosti kako bi projekat izgradnje kružne raskrsnice kod “Kampusa” bio nastavljen, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“, navodi se u šturom odgovoru njihovog tima za komunikaciju.

Međutim, u Inspektoratu Republike Srpske bili su nešto raspoloženiji za razgovor o ovom projektu.

Otkrivaju da je Grad tražio da mu se dozvoli nastavak gradnje, ali da je zabrana i dalje na snazi.

Otkrivaju da je na njihovo rješenje Grad uložio žalbu resornom Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Paralelno, od Inspektorata su tražili da se rješenje o zabrani odloži do donošenja odluke po žalbi.

Drugostepeni postupak je još uvijek u toku, a prijedlog investitora za odlaganje izvršenja inspekcijskog rješenja je odbijen od strane ovog organa kao neosnovan, s obzirom na to da je u toku same kontrole neosporno utvrđena činjenica da su radovi izvedeni bez prethodno pribavljene građevinske dozvole“, kazali su u Inspektoratu za CAPITAL.

Zanimljivo je da je početak radova na kružnoj raskrsnici bez dozvole propratio i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je tom prilikom izjavio da su u „kratkom periodu izvršene sve neophodne pripreme za početak radova“.

Inače, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nije neko ko se previše osvrće na zakon kada je gradnja infrastrukturnih projekata u pitanju.

Kružni tok u centru grada kod zgrade Ekvatora takođe je rađen bez dozvole, koja je pribavljena tek kada je Inspektorat obustavio radove.

Takođe, Grad je učestvovao u gradnji teniske arene za potrebe ATP turnira „Srpska open“ za koje su dozvole izdavane naknadno.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Inspektorat odbio zahtjev Grada: Nema gradnje bez dozvole

    1. Petko

      Inspektorat bankrotirao.
      Ostali bez goriva jos samo da im struju iskljuce.
      Topli obrok im davno ukinuli.

    2. ratko

      ovo vako neide ja kad gradim trebam svu dokumentaciu prvo zavrsit pa onda na gradiliste a ovdje oni koi daju dozvole ih nepostuju i nas privatnike tako dodatno ponizavaju javite dali trebaju ili netrebaju dozvole jel ako netrebaju onda su meni troskovi nizi maltene za pola i kuda idu te pare ja bi pito