Capital.ba

Branislava Milekić preuzela predsjedavanje DERK-om

05.07.2024. / 10:37

SARAJEVO – Bivša direktorica Elektroprivrede RS Branislava Milekić od 1. jula je preuzela predsjedavanje Državnom regulatornom komisijom za električnu energiju, otkriva CAPITAL.

branislava milekić derk

FOTO: Agencije

Branislava Milekić je za člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju imenovana u julu 2020. godine, a na mjestu predsjedavajuće ove institucije u jednogodišnjem mandatu bila je od 1. jula 2021. do 30. juna 2022. godine.

„U skladu sa Zakonom o prenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u BiH, članovi Komisije se na ravnopravnoj osnovi izmjenjuju na dužnosti predsjedavajućeg svake godine. Nakon isteka jednogodišnjeg mandata Nikole Pejića za predsjedavajuću Komisije u novom jednogodišnjem mandatnom periodu bira se članica Komisije Branislava Milekić“, navodi se u odluci koja je objavljena u Službenom listu BiH.

Pored Milekićeve i Pejića, treći član DERK-a je Suad Zeljković. Zeljković je član DERK od 2016. godine, a Nikola Pejić još od 2008. godine.

Prema Zakonu o prenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije, jednog člana DERK-a predlaže Narodna skupština RS, a dva člana Parlament FBiH. Entitetski parlamenti svoje prijedloge dostavljaju Savjetu ministara koji potom imenovanja članova DERK-a predlaže Parlamentarnoj skupštini BiH koja na kraju vrši imenovanje.

CAPITAL: D. M.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Branislava Milekić preuzela predsjedavanje DERK-om

    1. Komentator

      haha, pa nije Mik Džeger na plati javnog sektora !!! Treba znati i botina biti :), ovako ukopavaš i sebe i one koje braniš bez razumnih argumenata. Nije ovo njen plijen pa da ga može komadati neograničeno, ali takav nam je pristup sad uobičajen – ovo je “pripalo” njenoj stranci i šef joj je dao priliku da se doživotno uhljebi, ne mora se tamo ni pojaviti niti bilo šta raditi, lova kaplje li kaplje … a ti se Muzafere kupaj :)

      • Raskoljnikov

        Ako može u tim godinama da radi za privatni zašto ne bi mogao za javni? Uzmi Trampa ako hoćeš. On se kandiduje za predsjednika SAD. Koliko godina ima aktuelni predsjednik SAD? Ako neko od 80 godina moće da vodi SAD zašto ne bi mogao DERK neko ko ima 68? Uzmi i rimskog Papu. Koliko on ima godina? Nemoj dapričaš o stvarima o kojima ne znaš ništa.

        • Raskoljnikov

          Možda ti više voliš Putina? Koliko on ima godina pa vodi veliku Rusiju?

    2. Raskoljnikov

      Šta imaju veze godine. Ona je birana za člana DERK prije nekoliko godina. Logično je da je došla na red da predsjedava. Što ne kažete Miku Džegeru da ostavi mikrofon. Ima 80 godina.

      • Goran

        Džegaru Miče, narod ti kliče!
        Mik nema nikakvu odgovornost za ono šta radi, niti mu je potrebno znanje i pamet za posao koji radi. Razlika je samo u tome.

        • Raskoljnikov

          U velikoj si zabludi. Itekako treba pamet i znanje. Ako može da radi za privatni interes onda što ne bi mogao i za javni. Uostalom treba produžiti starosnu granicu za odlazak u penziju. Time će rasteretiti penzioni fond, ljudi neće odlaziti u najboljim godinama kada imaju znanje i iskustvo, životni vijek se produžava. To je uradjeno u mnogim naprednijim zemljama. Imate i Trampa kao primjer. Ima 80 godina , a hoće da vodi Ameriku. Ako neko u tim godinama može da vodi takvu silu zašto onda neko ima 68 ne bi mogao da vodi DERK?

          • Raskoljnikov

            Kada za to ne bi trebala pamet i talenat svako bi mogao da bude Džeger uključujući i tebe.Ali eto nisi na tvoju žalost.

            • Goran

              Moram da ti uprostim: da li ima sposobnijih od ove da vodi DERK? Ima stotine samo u RS. A sposobnijih od Džegera u onom šta radi? Samo par njih na planeti se možda može porediti sa njim.

              • Raskoljnikov

                To je jedno načelno pitanje koje uvijek može da se postavi. Jesi li ti siguran da je Putin najsposobniji da vodi Rusiju? Ili, ima li sposobnijih da vode Rusiju umjesto Putina. Tvoje je pravo da to pitanje postavljaš, a sasvim je različito da nekog osporavaš jer ima 68 godina.

                • Goran

                  Rad sa 68 godina je stvar morala. S obzirom kojoj stranci pripada, jasno je da ne zna šta je to moral.

    3. Tito

      Do kada ce se forsirati metuzalemi poput brane i zore i cubrilovica i….

      • RE Tito

        Forsiraće ovakve dok zadnji mlad i obrazovan čovjek ne pobjegne odavde…

    4. Komentator

      Svaka čast, sa 68 godina, godinama u penziji, ovako važna funkcija. Dovoljno je izgleda imati pravog komšiju :) :) :)

      • Zlatko

        Pa kad su mladi i obrazovani otjersni iz zemlje istali su penzioneri da rade. I tako 68 godina na funkciju i ako pronevjeri neke pare nema vremena da robija 10 godina. Potpini imunitet od idgovornosti jer ovi metuzalemi na funkcijama se ne boje zatvora.

        • Kritičar

          Ja bih komentarisao, ali mi se povazdan brišu komentari!