Capital.ba

Skoro dva miliona stanova u Njemačkoj je prazno

05.07.2024. / 8:04

BERLIN – Mnogo ljudi u Njemačkoj ne može da dođe do stana, pa opet, skoro dva miliona stanova zvrji prazno, pokazuju objavljeni podaci iz popisa 2022.

FOTO: Pixabay

Prema tim podacima, maja 2022. u zemlji je oko 1,9 miliona stanova bilo bez stanara. Drugim riječima, 4,3 odsto stambenih jedinica u Njemačkoj bilo je prazno, saopštio je savezni zavod za statistiku.

Pritom, više od polovine tih stanova, 55 odsto, bilo je prazno duže od godine, raznim povodima, naveli su statističari.

Samo 38 odsto bilo je pripremano za useljenje u potonja tri meseca, a kratak očekivani rok useljenja bio je uočljiv u velikim gradovima, Hamburgu, Bremenu i Berlinu, sa kvotom od 52 do 61 odsto.

Vlasnici skoro četvrtine praznim stanova, njih 24 odsto, planirali su građevinske radove ili sanaciju, a rušenje tek jedan u 25.

Oko sedam odsto vlasnika je razmatralo prodaju nekretnine naspram useljenja u nju.

Skoro petina vlasnika je u popisu kao razlog praznog stana navelo “nešto drugo.”

DPA

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!