Capital.ba

Borojević na suđenju potvrdio istinitost tekstova CAPITAL-a

04.07.2024. / 16:05

BANJALUKA – Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Darko Borojević, koji je tužio portal CAPITAL za klevetu, potvrdio je na današnjem ročištu da su svi navodi koje smo iznijeli u vezi njegovog imenovanja na čelo ove ustanove u potpunosti tačni.

Darko Borojević

FOTO: Srna

Borojević je nevoljno potvrdio i da zapravo nije pretrpio nikakvu poslovnu štetu zbog našeg pisanja, te da je imenovan za direktora kao što smo i naveli, da je ostvario maksimalan broj bodova i bio jedini i najbolji kandidat.

Od problema koje je pretrpio, naveo je da je morao da “svakodnevno da razgovara sa suprugom”, te da je bio ugrožen zato što nije mogao da spava. Poslovno, nije pretrpio nikakvu štetu.

Nakon toga osjećao sam ugroženost u smislu da nisam mogao spavati, par dana nisam odlazio na posao, popio sam par tableta za smirenje i vratio se uobičajenim i svakodnevnim aktivnostima i obavezama. Zbog tog članka došlo je i do problema između mene i supruge u smislu svakodnevnih razgovora, zašto sam se uopšte prijavljivao na konkurs, u pogledu spornog članka na radnom mjestu nisam imao problema, nisam premještan na neko drugo radno mjesto već sam nastavio obavljati direktorsku funkciju koju i danas obavljam, nije mi umanjivana plata, niti je pokrenut bilo kakav disciplinski postupak protiv mene. Zbog tog članka niko od meni bliskih prijatelja i rodbine nije okrenuo leđa niti su zbog toga ti odnosi trpjeli“, rekao je, između ostalog, Borojević.

Nepotizam i skandali preporuka za novi mandat direktora RHMZ

Sudija Jelena Garača je sve vrijeme insistirala na utvrđivanju činjenica i na preciznim odgovorima. Tako je na više puta postavljeno pitanje, Borojević potvrdio i da su radnicima na određeno vrijeme dok je bio vršilac dužnosti produžavani ugovori, te da je inspekcija utvrdila nezakonito zapošljavanje.

RHMZ: Vrijeme je povoljno za konkurse i lokalne rođake

Podsjetimo, CAPITAL je 2022. objavio da je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) raspisao konkurs za šest upražnjenih pozicija za koje se unaprijed znalo ko će ih popuniti. Kako smo u tom tekstu i najavili, najbolje ocjene za šest upražnjenih pozicija dobili su kandidati koji već rade u ovoj instituciji, a među kojima su i supruga vršioca dužnosti direktora Darka Borojevića, snaha ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, brat načelnika u Zavodu.

RHMZ nezakonito zaposlio 18 radnika

Nakon toga, Borojević, koji je do tada bio u v.d statustu direktora je pobijedio na konkursu i imenovan je za direktora RHMZ.

Pisanje o ovim temama se nije svidjelo Borojeviću koji nas je tužio za klevetu.

Pažnju na sebe Zavod je privukao i u maju 2022. godine kada je u njemu fotelju za sebe našao i bivši direktor doma za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut, a koji se povukao sa te funkcije nakon prijava o zlostavljanjnu djece u ustanovi kojom je rukovodio.

Naše pisanje o tome Kajkutu se nije svidjelo, pa nas je tužio tvrdeći da smo mu objavom tog teksta  povrijedili ugled i čast, a kasnije je na sudu rekao da je zbog nas i smršao.

Advokat portala CAPITAL Aleksandar Jokić rekao je da je ovaj postupak eklatantan primjer SLAPP tužbe, odnosno sistematske tužbe protiv učešća javnosti.

Cilj tužbe nije uspjeh u sporu za koji je jasno da je nemoguć, jer je pisanje tačno, nego je smisao iznurivanje novinara suđenjem, plaćanjem advokata i spremanjem odbrane, a sve u cilju odvraćanja od budućih pisanja. Da je ovo tačno govori i činjenica da je još jedan funkcioner RHMZ tužio za klevetu takođe zbog činjenično tačnog teksta“, rekao je Jokić.

CAPITAL: A. Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Borojević na suđenju potvrdio istinitost tekstova CAPITAL-a

    1. Srdjan

      ovaj tim iz capitala trebalo bi da napravi neki portal koknurekcije nezavisnima… ono je sramota, ono nisu vijesti tamo a nema drugo … saznajte sta je ovaj rekao, otriveno koliko ovaj ima para… pronadjen novcanik pun para, kriju vijesti iza naslova