Capital.ba

Krivična protiv sudije zbog poljoprivrednog zemljišta u Gradišci

04.07.2024. / 15:31

GRADIŠKA – Grad Gradiška podnio je Vrhovnom sudu RS zahtjev za preispitivanje 25 presuda banjalučkog Okružnog suda Banjaluka u vezi sa zakupom 414 hektara poljoprivrednog zemljišta na području ove lokalne zajednice. Pored zahtjeva Vrhovnom sudu, podnesena je i krivična prijava protiv predsjednice Upravnog odjeljenja Okružnog suda Banjaluka Mire Došenović zbog pravnog shvatanja koje je 19. aprila uputila sudijama ovog odjeljenja.

traktor

FOTO: Pixabay

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić podsjetio je danas na konferenciji za novinare da je riječ o 25 presuda u korist firme „Agroeksport kompani“ iz Gradiške kojima je Okružni sud u Banjaluci poništio odluke Skupštine Grada Gradiška o dodjeli u zakup zemljišta na području ove lokalne zajednice malim i srednjim poljoprivrednicima.

Adžić je rekao da je koncesioni ugovor na predmetno zemljište sa „Agroeksport kompani“ istekao u septembru 2022. godine, a da je ta firma tužbu podnijela u oktobru 2023. godine kada nije imala nikakav pravni interes i što dovodi u pitanje njenu aktivnu legitimaciju.

„Gradska uprava i Skupština grada sprovele su sve procedure za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u zakup na zakonit način i uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pravobranilaštva RS. Odluke Okružnog suda u Banjaluci su šokantne. Nosio sam presude sudijama, notarima, advokatima i svi su se smijali i pitali da li je moguće da se tako nešto dešava i da se donose takve presude“, rekao je Adžić.

Prvi čovjek Gradiške kaže da traži i od VSTS da se uključi i stane na stranu zakona i pravde.

„Pozivamo ih da stanu na stranu onih koji žele da obrađuju zemljište, a ne na stranu onih koji sedam godina nemaju proizvodnju, a to je „Agroeksport kompani“, poručio je Adžić.

Pravni zastupnik Grada Gradiška advokat Aleksandar Sajić poručio je da je problem što nije u pitanju jedna sudska odluka, već zato što je doneseno 25 odluka od strane sedam različitih sudija Okružnog suda u Banjaluci.

„Pored toga što su nepravilne i što smo mi njima nezadovoljni, presude su u potpunosti iste kao da je neko naložio kakav sadržaj treba da imaju. A u stvari i jeste naložio, jer su sve odluke donesene nakon što je Upravno odjeljenje tog suda 19. aprila ove godine zauzelo skandalozno pravno shvatanje zbog čega je i podnesena krivična prijava protiv predsjendice tog odjeljenja“, rekao je Sajić.

Prema njegovim riječima, odjeljenja sudova imaju pravo da zauzimaju pravna shvatanja o nekakvim situacijama ili pitanjima, ali on kaže da za 27 godina karijere nije naišao na ovako nešto.

„To pravno shvatanje kaže da se ima zauzeti stav da je riječ o nezakonitim upravnim aktima, što znači da je predsjednik Upravnog odjeljenja dala nalog sudijama da usvajaju tužbe u ovim slučajevima. To se ne smije raditi, to je nezakonito i zato smo podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjednika Upravnog odjeljenja“, precizirao je Sajić.

Što se tiče samih odluka, on je ocijenio da su neblagovremene i nezakonite i u materijalnom i u procesnom smislu.

„Presude su nezakonite, jer se osporava akt koji nema svojstvo upravnog akta u smislu zakona o upravnim sporovima. Pored toga, tužilac nema aktivnu legitimaciju i u konačnici većina tužbi je neblagovremena. Zbog svega toga smo izjavili zahtjev za vanredno preispitivanje Vrhovnom sudu RS, a to će uraditi i Pravobranilaštvo RS“, rekao je Sajić.

On je istakao da očekuje od VSTS-a da ispita postupak i način donošenja spornih odluka suda u Banjaluci, jer su donesene u istom periodu i na gotovo identičan način.

„Što se tiče ugovora koje su potpisali mali i srednji poljoprivrednici svi ugovori su na snazi. Svi zakupci mogu da nastave da koriste to zemljište, njima se ništa ne može desiti i ne mogu doći u situaciju da plaćaju odštetu bilo kome, jer su u zakonitom postupku dobili zemljište i potpisali ugovore“, zaključio je Sajić.

Poljoprivrednik iz Cerovljana Ilija Nikolić rekao je da je zemljište koje su dobili u zakup važno za sva mala i srednja poljoprivredna gazdinstva koja su dobila parcele.

„Zamolio bih sud da pravedno sagleda sve tužbe i donese presude. Ako ostanemo bez tog zemljišta, neće nam preostati ništa drugo nego da svoju mehanizaciju dovezemo pred sud, pa neka sudije obrađuju zemlju, a mi ćemo biti prinuđeni da idemo u inostranstvo“, poručio je Nikolić.

Podsjećamo, CAPITAL je ranije objavio da je vlasnik i direktor „Agroeksport kompani“ Bogdan Sladojević podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića i predsjednika gradiške skupštine Milenka Pavlovića, kao i protiv bivšeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisa Pašalića.

Pored toga, CAPITAL je objavio i da je odlukama Okružnog suda Banjaluka firmi „Agroexport kompani“ praktično otvoren prostor za tužbe i podnošenje zahtjeva za naknadu štete i izgubljene dobiti.

CAPITAL: D. Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Krivična protiv sudije zbog poljoprivrednog zemljišta u Gradišci

    1. Mira

      Ovo daje nadu za slucaj Alumine i Biraca …
      Bice krivicnih puno na kraju ce drzava isplacivati akcionare.