Capital.ba

„Niskogradnja“ ponovo srušila tender „Depota“

04.07.2024. / 14:59

BANJALUKA – „Niskogradnja“ iz Laktaša u vlasništvu Ljubomira Ćubića po drugi put je srušila tender za izgradnju sanitarne kasete na regionalnoj deponiji u Ramićima, projekta vrijednog oko 2,2 miliona KM.

FOTO: A. Čavic/Grad Banjaluka

Kancelarija za razmatranje žalbi BIH usvojila je žalbu „Niskogradnje“ na uslove u tenderskoj dokumentaciji preduzeća „Depot“ te poništila cijeli postupak.

U KRŽ su smatrali da je žalba osnovana kada je u pitanju posjedovanje licence za izvođenje radova na objektima. Uslov u tenderskoj dokumentaciji je bio da je te akte izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

„Po ocjeni ovog organa, žalilac osnovano ukazuje da ugovorni organ ne daje niti navodi mogućnost dostavljanja licence koje su izdate od drugih resornih ministarstava u zemlji i van zemlje“, navedeno je u obrazloženju KRŽ uz napomenu da to predstavlja povredu Zakona o javnim nabavkama BiH koje  propisuje da se sve licence priznaju bez obzira na kojem nivou su izdate.

U KRŽ su smatrali da je osnovana žalba „Niskogradnje“ u kojoj su naveli da je diskriminatorski postavljen uslov iz tenderske dokumentacije, koji se odnosi na šefa gradilišta i tehničku sposobnost.

„U osporavanom dijelu tenderske dokumentacije je navedeno da ponuđač  mora da posjeduje dokaz o iskustvu u rukovođenju radovima iste ili slične vrste na izgradnji multi barijernih slojeva u zadnjih pet godina, a čija vrijednost nije manja od 1,9 miliona KM bez PDV-a. Po ocjeni ovog organa žalbeni navod smatra se osnovanim jer ugovorni organ ne navodi koje radove smatra da spadaju pod radovi slične vrste“, rekli su u KRŽ.

„Depot“ je u međuvremenu tu nepravilnost pokušao otkloniti kroz izmjenu tenderske dokumentacije, ali su u KRŽ naveli da se te izmjene ne mogu smatrati prihvatljivim te su uvažili žalbu „Niskogradnje“.

S druge strane, KRŽ nije uvažio navod „Niskogradnje“ koji govori da u tenderskoj dokumentaciji ne postoji podatak o odobrenju za građenje.

„Po ocjeni ovog organa navedeno sporno pitanje ne može se smatrati relevantnim niti je žalitelj dokazao ili bar učinio vjerovatnim na koji bi način nepostojanje podatka o građevinskoj dozvoli bilo od uticaja za pripremanje ponude ili ukazao na zakonsku odredbu po kojoj bi tenderska dokumentacija trebala sadržavati navedeni podatak. S druge strane, ugovorni organ osnovano ukazuje da nadzor nad sprovođenjem Zakona o uređenju prostora i građenju vrši nadležno ministarstvo i republički građevinski inspektor što žalbeni navod čini neosnovanim“, navedeno je u odluci KRŽ.

Sve to je bilo dovoljno da KRŽ donese rješenje na osnovu kojeg je „Depot“ poništio drugi tender za izgradnju sanitarne kasete u Ramićima.

Kao i prvi put to je učinjeno nakon žalbe istog preduzeća o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Ćubić srušio tender za proširenje deponije u Ramićima.

Ova odluka dodatno komplikuje situaciju sa odlaganjem otpada na deponiji  Ramićima kojoj ponestaje mjesta za odlaganje komunalnog otpada. U pitanju je deponija na kojoj osim Banjaluke otpad dopremaju i iz drugih opština.

CAPITAL: V. P.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!