Capital.ba

Cijena „Energolinije“ pada na sedam miliona KM

04.07.2024. / 13:29

ZVORNIK – Cijena zvorničke „Energolinije“ u stečaju sa početnih 30 miliona KM pada na sedam miliona nakon što ni na današnjoj, četvrtoj po redu, licitaciji nije bilo kupaca zainteresovanih za njenu imovinu.

energolinija

Foto: Alumina

Imovina ove firme danas je ponuđena na prodaju po cijeni od 10 miliona maraka, ali kupaca nije bilo pa je Odbor povjerilaca već za mjesec dana zakazao novu licitaciju.

„Kupaca opet nije bilo, a cijena će na idućoj licitaciji iznositi sedam miliona KM“, rekao je za CAPITAL stečajni upravnik „Energolinije“ Goran Marković.

Podsjećamo, „Energolinija“ je na prvoj licitaciji prodavana po početnoj cijeni od 30 miliona, s obzirom na to da kupaca nema ona je konstantno padala, tako da će na idućoj biti ponuđena za samo sedam miliona.

„Energolinija“ je u stečaj otišla 2016. godine, a riječ je privatnoj litvanskoj firmi koja je preko vlasništva nad postrojenjima za proizvodnju energije kontrolisala cijeli proizvodni proces u Fabrici glinice „Birač“.

Na dan pokretanja postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja raspolagala je imovinom vrijednom 31,1 milion KM, dok su obaveze preduzeća utvrđene u iznosu 41,7 miliona KM.

Jedan od najvećih povjerilaca „Energolinije“ bila je Investiciono – razvojna banka Republike Srpske koja im je odobrila kredit od 19,4 miliona KM, a za koji je žirant bilo preduzeće „Alumina“.

Ta potraživanja je od IRB-a kupio bijeljinski advokat Miloš Stevanović, odnosno njegova firma „Standard Računovodstvene Usluge“ koja je kasnije promijenila naziv u „Standard prva“. Prema našim informacijama, taj kredit, zbog kojeg se sudilo bivšem premijeru RS Aleksandru Džombiću, je vraćen.

CAPITAL: M. Lj.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Cijena „Energolinije“ pada na sedam miliona KM

    1. Mila

      Molim mišljenje vas komentatora, koja je realna cijena FG Birač
      Bilo je prodajnih naloga po 0,10,0,18,0,20
      Evo sad najveća prodajna 0,05
      Prije stečaja cijena je dostizala i 0,60

      • Mira

        Sve zavisi od trenutka i kolike su sanse da mali akcionari zadrze vlasnistvo nad fabrikom. Fabrika vrijedi milijardu najmanje. Birac bez fabrike nije mnogo vrijedan.

      • stecajni upravnik Djuro

        Prodajna vrijednost je 0 jer je firma u stecaju a po svemu sudeci stecajne mase nema ni 1% dovoljno da se povjerioci namire. Nije mi uopste jasno kako je moguce da se trguje na berzi sa nepostojecim kapitalom firme koja je u stecaju.

        • Tea

          Halo ,,stečajni” zašto ne izbrišete vrednost FG Birač, fondove koji imaju udela u vlasništvu i na kraju manjinske akcionare.
          Kako i za koliko je izuzeta Alumina iz stečaja, jel regularno sve?
          Recite otvoreno da se priprema scenario brisanje FG Birač a ima ko će proveriti regularnost svega što radite!!!
          Nisu svi potkupljivi

    2. Mira

      Najveca pljacka 100 miliona za manje od 10 .Energolinija je termoelektrana i toplana u sastavu fabrike Birac. Proizvodi i struju i toplotnu paru za tehnoloski proces. Vrijedi najmanje 100 miliona . Sve je to skupa oprema generatori kotlovi sistem za ugalj i gas plus trafostanica visokog napona. Mozda i vise od 100 miliona po danasnjim cenama.

      • Tea

        Ako je udruženje ,,Akcionar” u list nepokretnosti unelo zabelešku u “C” odjeljak, zabrana raspolaganja imovinom FG Birač, kako i dalje prodaju imovinu?

        • Igor

          Nije c teretni list sustina

        • Mira

          Sad se ukljucuje i udruzenje akcionara suvlasnika ZIF ova koji se pridruzuju i najavljuju sudski proces.