Capital.ba

Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće BiH u slobodnom padu

04.07.2024. / 8:05

SARAJEVO – Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće BiH u prvih pet mjeseci ostvarila je izvoz od 712.244.017 KM, što je za 12,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 974.647.774 KM i manji je 4,8 odsto, istaknuto je na Skupštini Asocijacije ove industrije pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Geox

FOTO: Pixabay

Tokom prezentacije je rečeno da je vrijednost izvoza ove industrije u prošloj godini iznosila 1.864.925.173 KM i bila je veća za 1,68 odsto u odnosu na 2022. godine, dok je vrijednost uvoza iznosila 2.394.143.843 KM i manja je za 2,45 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz Komore.

Sagledavanje cjelogodišnjih podataka od suštinske je važnosti za precizniju analizu, imajući u vidu prethodna iskustva s rezultatima koji su pokazali pozitivne trendove, navedeno je u saopštenju.

Obraćujući se predstavnicima kompanija, institucija i organizacija iz BiH, predsjednik Spoljnotrgovinske komore Vjekoslav Vuković ukazao je na značaj ove industrije u BiH, te prezentovao aktivnosti Komore usmjerene na stvaranje povoljnije poslovnog ambijenta i boljih uslova za poslovanje domaćih firmi.

U fokusu Skupštine bila je i diskusija o budućim inicijativama tokom koje su prisutni analizirali rastuće troškove repromaterijala, energenata i izazove nedostatka radne snage.

Naglašena je potreba za podrškom institucionalnih mjera koje bi osnažile poslovno okruženje i povećale konkurentnost sektora.

Predstavnik Minisstarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Elma Demir govorila je o izmjenama pravila o porijeklu u okviru Revidirane PEM konvencije, te pravila koja će važiti od 1. januara naredne godine.

Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!