Capital.ba

Građani Srpske osiguravaju samo ono što moraju

03.07.2024. / 14:17

BANJALUKA – Elementarne nepogode u Srpskoj su postale svakodnevica, a štete na imovini iz godine u godinu su sve veće. Međutim, zvanični podaci pokazuju da je svijest o osiguranju imovine i dalje veoma niska.

FOTO: Agencije

Tačnije, građani osiguravaju samo ono što po zakonu moraju.

Podaci o kretanju premije na tržištu osiguranja objavljeni od strane Agencije za osiguranje RS govore da u strukturi i dalje dominira obavezno i kasko osiguranje motornih vozila na koje otpada 76,06 odsto premije svih neživotnih osiguranja.

Izraženo u novcu, od januara do maja ove godine na tržištu neživotnih osiguranja uplaćena je premija od 119,7 miliona maraka, dok je premija za životna osiguranja tek nešto preko 24 miliona KM.

Premija za osiguranje imovine od požara i prirodnih sila iznosi skromnih 5,1 milion KM. Sličan trend je i u prethodnih nekoliko godina.

Ognjen Aleksić, broker u osiguranju za CAPITAL kaže da osiguranje imovine mora postati obaveza koju država treba da podstiče jer brojne račune prilikom zbrajanja štete plaća upravo ona.

Dobar primjer, dodaje on, može se naći u poljoprivredi gdje se poljoprivrednim gazdinstvima vraća 60 odsto premije prilikom osiguranja usjeva.

“Svi koji osiguraju imovinu i uplate premiju trebali bi od države da dobiju subvenciju, kako bi osiguranje postalo navika. Klima se promijenila, imamo tri godišnja doba u 24 sata i mora se reagovati”, kaže on.

Takođe, smatra Aleksić, i država treba da osigurava svoju imovinu, poput saobraćajne infrastrukture.

Ističe da se godišnja premija za osiguranje kuće u koje je uključeno i osiguranje od zemljotresa i poplave ili neke druge elementarne nepogode u prosjeku kreće između 100 i 150 maraka.

“Država je u poplavama 2014. godine davala 5.000 KM po domaćinstvu za saniranje štete. Sa tim novcem se imovina mogla osigurati u narednih 45 godina. Moraćemo da razmišljamo u ovom pravcu jer takvu katastrofu ponovo mi kao društvo ne bismo finansijski preživjeli”, zaključuje Aleksić.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Građani Srpske osiguravaju samo ono što moraju

    1. Zvoncica

      Nemaju dovoljno novca ni za zivot,a kamo li za osiguranje!!!

    2. ratko

      dragi brokeru u osiguranju ti radis na trzistu i imas proizvod ili uslugu ko i svi ostali znaci za tim tvoim proizvodom ili uslugom ila ponuda i potraznja pa se bori nemoj ti pusti ti drzava da stavi to pod moranje a da ti mastis brke to je isto ko kovid vakcina da je valjala svak bi je uzimo bez prijetnji ucjena i drugo sve i da se masovno osiguraje pa vi nebi mogli isplatit tolku stetu i auto ja sam imo par cvrkanja i svaki put sam se lijepo sporazumijo sa ljudima ako sam sta kriv sam opravio a kad je bilo na osiguranje naplatili ste pet puta vise nego realni trosak popravka znaci ima razlog nisu ljudi glupi ko je imo posla sa osiguranjima zna sta rade prvo gledaju da evaskiviraju da nemoraju platit

    3. milos

      To se skoro nikada nece promjeniti, jer narod nezna sta je osiguranje a ni drzava ne radi na tome