Capital.ba

IRB do kraja godine neće moći obavljati platni promet

01.07.2024. / 15:32

BANJALUKA – Investiciono-razvojna banka Republike Srpske trenutno nema infrastrukturu i nije kadrovski osposobljena za primanje depozita i obavljanje platnog prometa i neće te poslove moći da radi najmanje do kraja tekuće godine.

FOTO: Capital

Ovo tvrdi odlično upućeni sagovornik CAPITAL-a iz bankarskih krugova koji kaže da današnje saopštenje Vlade RS nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o bankama, Zakona o IRB-u i Zakona o unutrašnjem platnom prometu ne daje nijedan odgovor na brojna tehnička pitanja, niti objašnjava kako Vlada namjerava uskladiti stvarno stanje sa drugim zakonima koji tretiraju pitanje platnog prometa i prikupljanja depozita.

„Ono što se jasno vidi je činjenica da ovo predstavlja suštinsku i drastičnu promjenu uloge IRB-a koji je do sada samo upravljao fondovima, a sada ulazi u potpuno nove poslove za koje trenutno nema ni infrastrukturu niti je kadrovski osposobljen“, kaže naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

On objašnjava da IRB za platni promet mora ući u sistem SWIFT i dobiti svoj kod, zatim mora nabaviti softvere za vođenje registra računa i za provjeru klijenata, te riješiti niz pitanja sa Centralnom bankom BiH od koje u konačnici mora dobiti svoj CAS račun.

„Za prikupljanje depozita treba nabaviti softver, mora riješiti pitanje obavezne rezerve sa CBiH i regulisati odnos sa Agencijom za osiguranje depozita BiH. Sve to govori da ovo rješenje bez obzira na hitnost u postupanju neće zaživjeti brzo, odnosno sasvim sigurno ne tokom tekuće godine i to uz uslov da zakoni koji su upućeni u Narodnu skupštinu po hitnom postupku budu usvojeni bez zastoja u Vijeću naroda RS“, ocjenjuje naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, samo za osposobljavanje radnika za rad u SWIFT treba bar dva-tri mjeseca.

„Sve navedeno su samo tehnička pitanja koja traže i vrijeme i značajna ulaganja, ali i osposobljene kadrove koje IRB trenutno nema. Osim ovih strogo tehničkih pitanja ove izmjene mogu imati i druge implikacije, npr. poštovanje OFAC liste, a svi korisnici SWIFT koda su u toj obavezi. Da budem precizan, sve banke su u obavezi da jednom mjesečno potpišu obrazac da su OFAC compliant, odnosno da poštuju pravila OFAC i ne sarađuju sa licima sa tzv. crne liste“, kaže on.

On zaključuje da je trenutno puno više pitanja nego odgovora, ističući da se radi o izuzetno složenom projektu koji ne može zaživjeti u kratkom roku.

CAPITAL: D. Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: IRB do kraja godine neće moći obavljati platni promet

    1. SgtBrutalisk

      Ako IRB nema kadra ni infrastrukturu da obavlja te određene zadatke, jasno je kao dan da će se oni obavljati nelegalno a na sve će neko u IRB-u stavljati svoj potpis i pečat IRB-a. Bože moj, pa ti ljudi se doslovce igraju sa vatrom!

      • Inspektor

        Za software i infrastukturu ima spreman Prointer, za nekih 10tak miliona da im proda po hitnom postupku i bez tendera… Možda na kraju i da kupe takav IRB za par godina? Nemože bolje.. Ove sankcije im dobro dođu..

    2. Superhik

      Znači, obzirom da sve uništavaju, i IRB je došla na red?! Nas su ukanalili tako što su stambene kredite plasirali putem komercijalnih banaka, a kad budu “uklanjali tragove” za svoje pajdaše, lagano će proglasiti bankrot IRB i otpisati potraživanja, sve po uhodanom receptu likvidacije Banke Srpske, Bobar banke, Pavlović banke…

    3. ratko

      pito bi strucnjaka bankarskog kako je moguce pa Dodik je crnolistas ima bar pet godina kako sto mu tad niste pogasili racune ili nije takva direkcia iz americke ambasade bila

      • Predrag

        Nisu mogli dok nije usvojen zakon o sprečavanju pranja novca na nivou BiH. To je jedan od zakona koje je upravo Dodik gurao umiljavajući se međunarodnoj zajednici kako je kooperativan. Ni on ni njegovi “stručnjaci” nisu skontali da se time otvara mogućnost blokade računa pojedinaca.
        Čovjek se nije znao izboriti ni za svoje interese, a kamoli će za naše. Niti hoće, niti umije.