Capital.ba

Njemačka odobrila rekordan izvoz oružja

01.07.2024. / 12:40

BERLIN – Njemačka je od 1. januara do 18. juna ove godine odobrila izvoz oružja u vrijednosti od rekordnih 7,48 milijardi evra, što je za 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

FOTO: Pixabay

Ovu informaciju prenijela je agencija DPA, pozivajući se na odgovor Ministarstva ekonomije na zahtjev poslanice Bundestaga Sevim Dagleden iz stranke Savez Sare Vagenkneht – Za razum i pravdu.

Značajan dio ovog izvoza – u iznosu od 4,88 milijardi evra, što je oko 65 odsto ukupnog – namijenjen je Ukrajini.

Drugo mjesto među kupcima njemačkog naoružanja zauzeo je Singapur (1,21 milijardu evra), a treće Indija (153,75 miliona evra). Na četvrtom mjestu je Saudijska Arabija sa 132,48 miliona evra, što je omogućeno time što je Berlin ukinuo većinu ograničenja na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, uvedenih nakon ubistva novinara Džamala Kašogija 2018. godine. Na petom mjestu najvećih kupaca je Katar sa 100 miliona evra.

Njemačka je 2023. godine odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 12,2 milijarde evra, postavivši novi rekord. B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Njemačka odobrila rekordan izvoz oružja

    1. ratko

      nista vi niste odobrili vama je amer naredijo da zatvarate firme po Kini Rusiji i odpocnete oruzje proizvodit sa vasim parama samo me zanima sakojim parama Ukrajina kupuje jesul to cije pare da nisu odstampate americke znaci amer odstampa dolara a duzan citav svijet zato