Capital.ba

Voćari zadovoljni berbom ranih sorti

28.06.2024. / 9:00

BANJALUKA – Voćari u Srpskoj ove godine imaju razloga da budu zadovoljni. Berba ranih sorti ukazuje na dobar kvalitet.

FOTO: Pixabay

Poseban razlog za zadovoljstvo imaju proizvođači breskve. Rod je ove godine na mnogim parcelama maksimalan. Voćari zadovoljni i cijenom.

Cijene su na zelenoj pijaci oko 2,5 do tri KM po kilogramu, tako da je to solidna cijena za ovu godinu s obzirom da je veći rod“,  kaže voćar Velibor Rajković iz Trebinja.

Ove godine voćari nisu imali problema sa kasnim mrazom. Veću štetu pretrpjeli su proljetos od visoke temperature kada je voće bilo u fazi cvjetanja. Zbog toga je ove godine rod kruške znatno umanjen, ali ono što je preostalo za berbu garantuje dobit pri trenutnim cijenama na tržištu.

Za razliku od prošlih godina, stanje je dosta dobro. Zasadi su zdravi i dobre rodnosti, tako da očekujemo ove godine dosta dobar rod“,  kaže Mladen Marjanović,  predsjednik Udruženja voćara Prijedor.

I za najzastupljeniju voćnu vrstu jabuku godina je dosta dobra, iako je rod manji od očekivanog. Voćari su se uspješno izborili sa primarnim infekcijama na voćkama.

Završene su primarne infekcije, ali su stalno prisutne sekundarne i naši voćari treba da povedu računa kada je u pitanju zaštita od ovih patogena“, savjetuje Dražen Čekić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška.

U dosadašnjem toku sezone voćari nisu imali većih problema sa gradonosnim padavinama zahvaljujući blagovremenim dejstvima Protivgradne preventive Republike Srpske, ali i značajnoj podršci Ministarstva poljoprivrede u nabavci protivgradnih mreža za voćnjake u okviru kapitalnih investicija.

RTRS

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!