Capital.ba

Crna Gora: Pokrivenost uvoza izvozom tek 16 odsto

28.06.2024. / 8:07

PODGORICA – Deficit spoljnotrgovinske razmjene Crne Gore značajno se povećao, i iznosi 1,31 milijardu evra za pet mjeseci, što je pogoršanje od 16,8 odsto, u odnosu na negativni trgovinski bilans iz 2023, kada je za prvih pet mjeseci iznosio 1,128 milijardi evra.

trgovina

FOTO: Pixabay

Uvoz je porastao za 118,8 miliona, a izvoz se smanjio za 72,4 miliona evra.

Iz Monstata je saopšteno da je za pet mjeseci ove godine izvezena roba vrijedna 251,5 miliona evra, što je 22,4 odsto manje u odnosu na uporedni period (kada je iznosio 323,9 miliona evra). Uvoz je bio veći 8,2 odsto i iznosio je 1,57 milijardi evra (u odnosu na 1,452 milijardu za prvih pet mjeseci 2023).

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 22,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva, u iznosu od 56,5 miliona evra, koje čine električna energija 47,7 miliona evra i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 404,6 miliona evra, koje čine drumska vozila 156,2 miliona evra i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 76,5 miliona evra, Švajcarska 16,2 miliona evra i Bosna i Hercegovina 15,5 miliona evra.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 260,4 miliona evra, Kina sa 192,4 miliona i Njemačka 163,4 miliona evra. Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Inače, ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih pet mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,82 milijarde evra, što je 2,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Bankar.me

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!