Capital.ba

Banjaluka: Neopravdano povećanje cijena u privatnim vrtićima ograničava subvencije

27.06.2024. / 16:32

BANJALUKA – Grad Banjaluka je izmijenio pravilnik za sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima kojim je, između ostalog, omogućeno lokalnim vlastima da ograniče sufinasiranje u privatnim ustanovama koje neopravdano povećaju cijenu boravka djeteta.

zgrada Gradske uprave Banjaluka

Foto: Capital.ba

U izmijenjenom pravilniku su precizirali da „neopravdanim povećanjem cijene boravka djeteta smatraju povećanje koje nije srazmjerno povećanju ulaznih cijena.

„Ulaznim cijenama smatraju se cijene komponenata koje predstavljaju troškove u poslovanju privatne predškolske ustanove prosječna plata, cijena komunalnih, usluga, cijena prehrambenih proizvoda i slično“, navedeno je u novom pravilniku.

Dodali su da će opravdanost razloga za povećanje cijene boravka djeteta u privatnoj predškolskoj ustanovi utvrđivati komisija koja ima pet članova, i koja odluke donosi većinom.

„Ukoliko komisija utvrdi da je povećanje cijene boravka djeteta neopravdano, dostavlja prijedlog mjera ograničenja sufinansiranja troškova boravka djeteta Odjeljenju za društvene djelatnosti, koje izrađuje rješenje“, navedeno je u pravilniku.

Novim pravilnikom je takođe ukinuto ograničenje da roditelj mora imati registrovano boravište u Banjaluci najmanje dvije godine prije podnošenja zahtjeva.

Takođe, precizirano je da Grad Banja Luka sufinansira troškove boravka u iznosu do 100 KM mjesečno za boravak jednog djeteta, počevši od 1. jula 2024. godine, a u iznosu do 150 KM počevši od 1. avgusta 2024. godine, te u iznosu do 200 KM za uslugu boravka za svako naredno dijete u privatnoj predškolskoj ustanovi.

Ove izmjene su objavljene u Službenom glasniku grada Banjaluka i stupaju na snagu osam dana od dana objavljivanja.

Natezanje oko iznosa subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima traje već mjesecima. Roditelji djece koji borave u privatnim vrtićima su se danas obratili otvorenim pismom gradonačelniku Drašku Stanivukoviću u kojem su izrazili ogorčenost trenutnom situacijom kada su u pitanju privatni vrtići.

„Roditelji su ogorčeni zbog neizmirenja obaveza već duže od pola godine i to je jedan od razloga zbog čega ne vjeruju u iskrenost obećanja o povećanju i u konačnici izjednačavanju subvencija. Kako da vjerujete nekome ko vam nešto duguje duže od pola godine i ne pokazuje namjeru da se taj dug isplati?!“, navedeno je u pismu.

Pitali šta će biti sa vrtićem „Zvjezdica“. Naime, ova predškolska ustanova je nedavno najavila roditeljima da će povećati cijene boravka djece za 100 KM, čime je izazvala bijes roditelja.

„Čeka se rješenje za slučaj PU Zvjezdica, a većina roditelja se predaju ili snalazi na druge načine. Roditeljima čija djeca pohađaju PU Zvjezdica je istekao rok za potpisivanje aneksa, zaključno sa 20.06.2024. Prema komentarima u javnosti, većina roditelja je potpisala aneks i to iz dva osnovna razloga, nemaju gdje da smjeste djecu dok oni obavljaju svoje poslovne obaveze, pa čak ni do oktobra, ukoliko vjeruju da će Grad ispuniti obećanje i obezbijediti mjesto za njihovu djecu. Drugi  možda i veći razlog, je taj što nemaju povjerenja u GU i obećanja o riješavanju ovog/ih problema. Jednostavno rečeno, ne vjeruju Vam“, navedeno je u pismu.

CAPITAL : V. P.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!