Capital.ba

Objavljeni razlozi za sankcije firmama povezanim sa porodicom Dodik

18.06.2024. / 18:09

BANJALUKA – Kancelarija za kontrolu imovine stranaca u SAD-u (OFAC) danas je proširila listu sankcionisanih osoba i firmi sa Balkana, a meta su bile firme povezane sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

FOTO: Capital.ba

Kako se navodi u pojašnjenju, ove firme “osiguravaju glavne izvore prihoda za Dodikovu mrežu.”

“Sjedinjene Države osuđuju nastojanja Dodika da kontinuirano podriva institucije koje su osigurale mir i stabilnost Bosni i Hercegovini i regiji”, izjavio je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnost Brian E. Nelson.

Sjedinjene Države su 5. januara 2022. godine označile Dodika u skladu s Izvršnim nalogom (E.O.) 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo u, ili direktno ili indirektno uključivanje u kršenje, ili čin koji je ometao ili prijetio implementaciji DPA, kao i zbog koruptivnih aktivnosti. Sjedinjene Države su takođe prethodno označile Dodika 17. jula 2017. godine zbog ometanja ili prijetnje ometanju DPA. Dodikova djeca, Igor i Gorica Dodik, također su označeni 20. oktobra 2023. zbog materijalne podrške, sponzorstva ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške Dodiku, osobi čija su sredstva i interesi u sredstvima blokirani.

Dodik je koristio svoj službeni položaj da usmjeri ugovore Vlade RS ka mreži privatnih kompanija koje on i Igor nadziru. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, svoju ličnu vezu s kompanijama prikriva korištenjem različitih nominalnih vlasnika i direktora.

Infinity International Group Banja Luka je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih kompanija u BiH: Prointer ITSS, Kaldera Company, Infinity Media, K-2 Audio Services i Una World Network.

Takođe, Sirius 2010 je informaciona tehnološka (IT) kompanija koja posluje unutar Dodikove porodične mreže. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT proizvode i usluge organizacijama u RS i BiH vladama, dok Kaldera uglavnom posluje u sektoru inženjeringa.

Za mnoge od ovih entiteta, Igor često upravlja poslovnim operacijama iza scene. Na primjer, u aprilu 2024., tadašnji direktor Sirusa je podnio ostavku i Igor je bio uključen u zapošljavanje zamjene. Igor je bio odgovoran za osiguravanje da svaka kompanija – uključujući Prointer, Sirius i Kaldera – izmiruje svoje finansijske obaveze. Igor je takođe odobrio plan za izmirenje duga Kaldere lokalnoj banci i nakon toga je brzo izvršen zajam između Prointera i Kaldere. Igor je takođe bio uključen u organizovanje sastanka radi razmatranja novih ugovora sa svojim saradnicima i generalnim menadžerom Prointera.

Ova Dodikova mreža često restrukturira korporativno vlasništvo kako bi sakrila uključenost porodice u kompanije i izbjegla sankcije. Na primjer, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativnom Televizijom 2021. godine, ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC 5. januara 2022. označio ATV zbog posjedovanja ili kontrolisanja, ili djelovanja ili navodnog djelovanja za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika. Početkom 2024., K-2 je bio u procesu spajanja s ATV-om, pri čemu će K-2 apsorbovati i zadržati sve imovine ATV-a, dok će ATV prestati postojati.

Iako Đorđe Đurić i Milenko Čičić zauzimaju vlasničke i menadžerske pozicije unutar mreže, Igor konačno upravlja finansijskim odlukama za kompanije u mreži, uključujući Prointer i Kalderu, i potrebno je Igorovo odobrenje za poslovne odluke. Đurić, kao konačni vlasnik Infinityja i njenih podružnica, blizak je saradnik Igora koji mu često pomaže u finansijskim aktivnostima. Na primjer, Đurić i Igor su namjerno poduzeli korake da prikriju svoje uključenje u offshore bankovni račun i entitet nad kojim su dijelili kontrolu, omogućavajući Igoru da prebaci milione evra u inostranstvo.

Čičić je generalni direktor Kaldere. U ovoj ulozi, Čičić i generalni menadžer Prointera redovno su izvještavali Igora o poslovnim aktivnostima Kaldere i Prointera. Takođe je važno napomenuti da Milenko Čičić koji je danas označen kao druga osoba od Milenka Čičića koji je bio jedini vlasnik Kaldere do njene prodaje Prointeru krajem decembra 2019. godine.

Prointer, Kaldera, Sirius i Čičić su označeni zbog posjedovanja ili kontrolisanja, ili djelovanja ili navodnog djelovanja za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora, osobe čija su sredstva i interesi u sredstvima blokirani.

Đurić je označen zbog materijalne pomoći, sponzorstva ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške Igoru.

„Infinity je označen zbog kontrolisanja, ili djelovanja ili navodnog djelovanja za ili u ime, direktno ili indirektno, Đurića, osobe čija su sredstva i interesi u sredstvima blokirani”, navodi se u objavi OFAC-a. Klix.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!