Capital.ba

“Prointer” i povezane firme na “crnoj listi” SAD-a

18.06.2024. / 16:35

VAŠINGTON – Kompanija “Prointer ITSS” i sve članice “Infinity grupe”, kao i njihovi vlasnici, dodati su na OFAC-ovu listu sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

FOTO: Agencije

Na ažuriranoj listi od sada se nalaze “Prointer ITSS”, “Infinity Media”, “K-2 Audio Company”, “Sirius 2010”, “Una World”, “Kaldera Company”, te odgovorna lica Milenko Čičić i Đorđe Đurić, a za njih se navodi da su povezani sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Na listi je direktor preduzeća “Kaldera Company” i suvlasnik Milenko Čičić, koji je prije četiri godine prodao svoj većinski udio “Prointeru”, ali je zadržao udio od 35 odsto.

Druga osoba na OFAC-ovoj listi je i osnivač “Prointera” i “Infinity International-a” Đorđe Đurić.

Sankcije su stigle iz Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva trezora (OFAC) čija lista se u posljednjih nekoliko mjeseci rapidno povećala.

Zbog američkih sankcija, najvišim predstavnicima vlasti u Srpskoj, banke su ranije ove godine ugasile račune.

Banke gase račune firmama sa crne liste, Dodikovi prvi blokirani

 

CAPITAL: A. Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: “Prointer” i povezane firme na “crnoj listi” SAD-a

    1. Saša

      Kako ce sada ici naplacivanje fiskalizacije za Sirius?

    2. Wadadadadang

      Vidjecemo koliko su efektivne, hoce li opet biti vrdanja.. Da su malo ozbiljniji lagano bato samo se licence ukinu i gotovo. Ali gdje zivimo, opet ce outsourceat rad nekom drugom a naplatiti ga 3 puta vise tako da sve po starom. Zivi bili pa vidjeli.

      • Ratko

        A tebi je normalno da amer kontroliše i ograničava rad kompanija koje su u Srbiji i R.Srpskoj? A svi veoma dobro znamo zašto su oni napali ove kompanije, ne interesuje njih da li oni kradu, da li rade legalno, da li namještaju poslove preko političara (ovo je inače sasvim legalno u SAD), oni na ovaj način tjeraju Milorada da bude uz njih, da ih sluša kao i svi ostali, a to je izgleda normalno stanje u ovom nenormalnom svijetu….

        • Wadadadadang

          Pazi dragi moj Ratko,

          Ja gledam sa aspekta strucnosti i kvaliteta, a prointer i sve te tasna masna firme su sve, samo ne strucne. Pokupili debelu lovu za sve i jedan drzavni projekt, pa onda outsource opet nekim znj kompanijama iz drugih drzava.. A softver katastrofa, Bog dragi da te sacuva. Sve preplaceno ko Sv. Petra kajgana. Elem ko god da vrijedi i zna nesto, taj odavno vec radi za strane kompanije. Da te kompanije ista valjaju, proizvodili bi stvari za vanjska trzista ali ne znaju nit mogu.. Samo se moze kraduckati i je***kati ovaj nas ludi narod.

          • Ratko

            To je druga tema i to je sigurno tačno, našli su foru kako da isisavaju novac iz države i oni nisu jedini, ali ameri sigurno nisu uveli sankcije zbog tog razloga jer njima i odgovara da je ovdje haos, oni su druga vrsta haos majstora koji globalno pravi katastrofu i to decenijama, a jedan od načina kako to rade su upravo sankcije…

            • Superhik

              Zabole me koji su američki interesi ali u ovom slučaju narod Republike Srpske može samo da im kaže HVALA DO NEBA! Svi koji se pitaju zbog čega su katastrofalne penzije i plate (osim političarima), razoren penzioni i zdravstveni sistem…neka pogledaju strukturu dobijenih tendera, odnosno profit navedenih kompanija?!

    3. Istovremeno

      to znači veliko slavlje u javnim preduzećima i ustanovama?! :)