Capital.ba

Cijene kuća u Kini pale najbrže u posljednjih deset godina

18.06.2024. / 16:03

PEKING – Cijene kuća u Kini pale su u maju najbržom stopom u posljednjih deset godina, nakon što je zasićenost na tržištu nekretnina dovela do smanjenja potražnje u toj zemlji, objavio je Nacionalni biro za statistiku (NBS).

kina

FOTO: Pixabay

Do ovakvog pada je došlo je uprkos višestrukim pokušajima vlade u Pekingu da podrži sektor nekretnina.

Prema objavljenim podacima, cijene novih kuća u 70 gradova (bez subvencionisanog stanovanja) pale za 0,7 posto u odnosu na april, što je najveći pad od oktobra 2014, prenosi agencija Tanjug.

Pored toga, vrijednost već izgrađenih kuća manja je za jedan posto, što je najveće umanjenje otkada je 2011. godine Kina počela da koristi aktuelni metod prikupljanja podataka.

Do ovakve situacije došlo je uprkos najambicioznijim pokušajima vlade u Pekingu da stimuliše rast cijena kuća u Kini, napominje medij.

Narodna banka te zemlje u maju je ukinula minimalnu kamatnu stopu i smanjila stope učešća na 15 posto za kupce koji prvi put kupuju nekretninu i 25 posto za druge kuće.

Pored toga, kineska država namijenila je 300 milijardi juana (blizu 39 milijardi eura) za podršku lokalnim državnim kompanijama kako bi ih stimulisala da kupuju kuće po realnim cijenama.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!