Capital.ba

Centralna banka BiH nabavlja 150 miliona novih kovanica

12.06.2024. / 15:15

SARAJEVO – Centralna banka BiH planira da u naredne četiri godine izradi 150 miliona kovanica zbog čega je raspisan tender vrijedan više od sedam miliona KM otvoren do 12. jula.

FOTO: CBBiH

Centralna banka BiH planira da za više od sedam miliona nabavi kovanice u apoenima jedne marke, pola marke, pet, deset i dvadeset feninga.

Vidljivo je to iz objavljenog međunarodnog javnog poziva za prvu fazu pretkvalifikacije u kojoj se navodi da period na koji se zaključuje ukupna isporuka KM kovanica treba biti izvršena najkasnije u roku od 48 mjeseci od dana stupanja na snagu dodijeljenog ugovora.

Prema definisanoj dinamici najveći broj kovanica bi trebao da bude isporučen u 2027. godini, dok za ukupno definisani period od četiri godine se traži 150 miliona kovanica.

“Datumi sukcesivnih isporuka će biti dogovoreni tokom realizacije ugovora. Odabrani dobavljač mora obavijestiti Centralnu banku o planiranim isporukama najmanje deset kalendarskih dana prije isporuke kako bi Centralna banka mogla izvršiti odgovarajuće pripreme. Centralna banka će pomoći oko uvozne dokumentacije. Centralna banka može prihvatiti dva kamiona po pojedinačnoj isporuci”, pojašnjeno je.

Prema javnom pozivu naručeno je 25 miliona kovanica od jedne marke, 15 miliona kovanica od pola marke, 35 miliona kovanica od 20 feninga, zatim 40 miliona komada po 10 feninga i od pet feninga 35 miliona komada.

Centralna banka će odabranom dobavljaču, na njegov zahtjev, ustupiti alate koji su korišteni prilikom izrade prethodnog izdanja KM kovanica. eKapija

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!