Capital.ba

SNSD blokirao nastavak izgradnje zgrade IDDEEA u Banjaluci

11.06.2024. / 15:37

SARAJEVO – Savjet ministara BiH nije usvojio odluku o odobrenju „Projekta izgradnje objekta IDDEEA i organizacionih jedinica u Banjaluci s parternim uređenjem lokacije“ zbog čega je i dalje blokiran nastavak izgradnje ovog objekta.

IDDEEA

FOTO: Capital

Protiv ove odluke, a time i protiv nastavka izgradnje zgrade IDDEEA u Banjaluci, juče su bili srpski ministri u Savjetu ministara. Nijedan od srpskih ministara nije javnosti dao nikakvo obrazloženje zašto su bili protiv ove odluke.

Njihov potez je posebno čudan ako se zna da je ovaj objekat trebao da bude završen još 2014. godine, ali su gradnju godinama kočili ministri iz SDA u Savjetu ministara BiH koji su se protivili tome da sjedište bilo koje zajedničke institucije bude u Banjaluci.

Sada se tome protivi „srpska reprezentacija“, odnosno ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i finansija i trezora Srđan Amidžić koji su funkcioneri SNSD-a, te lider DNS-a i ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

Direktor IDDEEA Almir Badnjević jedini je koji se oglasio ovim povodom. On je juče u izjavi za CAPITAL izrazio očekivanje da će odluka biti usvojena, jer su ispunjeni svi uslovi, a nakon što nije usvojena oglasio se na Fejsbuku, ne krijući ogorčenje.

Badnjević je naveo da IDDEEA nema svoj prostor, ističući da je zgrada u Banjaluci planirana da bude napravljena još u periodu 2011-2014 godine.

„Nikada nije napravljena, iako Agencija ima svoju zemlju na kojoj se ista treba graditi. Još od tog perioda Agencija ima i novac za izgradnju koji je do danas izgubio višestruko svoju vrijednost. Gotovo deset godina niko se nije bavio ovim projektom, te odmah po dolasku na čelo Agencije sam ponovo pokrenuo isti. Tada rekoše ipak ima Bošnjaka kojima ne smeta da se gradi u Banjaluci. I tada sam rekao da svaki grad u Bosni i Hercegovini jednako volim, bez obzira je li na jugu, sjeveru, istoku ili zapadu BiH. To kažem i danas, još odlučnije. Posljednjih sedam mjeseci pišemo, zovemo, lobiramo, tražimo, urgiramo. Napokon smo nakon sedam mjeseci dobili sva pozitivna mišljenja iz Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva finansija BiH, Ureda za zakonodavstvo, e-konsultacije”, naveo je Badnjević na Fejsbuku.

Badnjević: Krivična prijava protiv iskompleksiranog srpskog ministra

On je istakao da je „svako normalan očekivao da će ova odluka biti usvojena“.

„Međutim, upravo ministri iz reda Srba su bili protiv. Srbi, iako su neki prethodno dali saglasnost i pozitivno mišljenje na ovu odluku, su glasali protiv da se gradi zgrada u Banjaluci. Srbi ne žele da se gradi u Banjaluci, iako su Bošnjaci i Hrvati to danas predložili i podržali. Nakon ovoga, ovom Bošnjaku neće ostati ništa drugo, nego da potpuno povuče odluku i da se zgrada u Banjaluci uopšte više i ne gradi. Barem ne u ovom mandatu. Kada nije od 2011., očito da ne treba ni sada”, ocijenio je Badnjević.

On je istakao i da će se pravi razlozi otkriti nakon što podnesu prijavu Tužilaštvu BiH.

“Protiv jednog od iskompleksiranih ministara koji je pokušao da ucjenjuje i zapošljava po IDDEEA-i pa mu nije baš pošlo za rukom. Ovo je njegov ‘odgovor’, koji smo baš i čekali”, poručio je Badnjević.

U objavi na Fejsbuku nije naveo o kojem ministru se radi, a odbio je da odgovori na pitanje CAPITAL-a da li je mislio na Stašu Košarca.

„Naš pravni tim priprema krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH i tada ćete sve moći saznati“, rekao je Badnjević.

Podsjećamo, Savjet ministara je još 2011. godine donio odluku o izgradnji zgrade IDDEEA u Banjaluci.

U skladu sa tom odlukom u 2011. godini predviđena je izrada glavnog izvođačkog projekta, 2012. pribavljanje odobrenja za građenje, a u 2013. i 2014. godini izgradnja objekta shodno urađenoj tehničkoj dokumentaciji i planiranoj dinamici.

Ove godine će se navršiti deset godina od isteka tog prvobitnog roka za izgradnju zgrade u neposrednoj blizini kasarne Trapisti u Banjaluci koji je po ko zna koji put produžen i sada je rok za završetak radova 2026. godina.

Pored produženja roka, stalno su se povećavala sredstva za izgradnju, pa je odlukama Savjeta ministara taj iznos povećan sa prvobitnih 16,3 miliona KM na 24,7 miliona koliko stoji obezbijeđeno i koliko je predviđeno odlukom koju su juče oborili srpski ministri.

CAPITAL je u avgustu prošle godine objavio tekst i video o tome kako temelji zgrade IDDEEA zarastaju u korov.

CAPITAL: D. Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: SNSD blokirao nastavak izgradnje zgrade IDDEEA u Banjaluci

    1. Dragan

      Jasan je interes, IDEEA iznajmljuje prostor od Mile Radisica u Medicinskoj elektronici u Banja Luci i godinama placa veliku kiriju