Capital.ba

Banka Rusije zadržala kamatnu stopu na 16 odsto

07.06.2024. / 15:12

MOSKVA – Savjet direktora Banke Rusije odlučio je da četvrti put zaredom zadrži ključnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 16 odsto. U svom saopštenju, centralna banka je nagovijestila mogućnost njenog povećanja na narednom zasjedanju.

rusija

FOTO: Pixabay

Regulator je naglasio da će nastaviti sa strogom monetarnom politikom kako bi inflaciju vratio na ciljanih četiri odsto do 2025. godine, prenosi Komersant.

Banka Rusije istakla je u obrazloženju odluke da je tempo rasta cijena prestao da se smanjuje. Potražnja raste brže od mogućnosti proširenja ponude robe i usluga, a glavno ograničenje za povećanje proizvodnje ostaje manjak radne snage. Pritom, zategnutost na tržištu rada nastavlja da raste.

Godišnja inflacija, prema procjeni centralne banke od 3. juna, porasla je na 8,1 odsto sa 7,8 odsto koliko je iznosila na kraju aprila.

Održavanje obimnih državnih subvencionisanih programa može usporiti povratak na umjereniji tempo rasta kreditiranja. Deflatorni rizici su prvenstveno povezani sa bržim usporavanjem rasta domaće potražnje nego što se očekuje u osnovnom scenariju“, navodi se u saopštenju regulatora.

Banka Rusije takođe napominje da buduće promene u poreskoj sferi znače da će rast budžetskih rashoda biti pokriven povećanjem prihoda konsolidovanog budžeta. Po procjeni regulatora, takva kombinacija poreskih promjena uz paralelni rast rashoda neće uticati na inflaciju.

Posljednji put regulator je promijenio ključnu kamatnu stopu u decembru 2023. godine, sa 15 na 16 procenata godišnje. Guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina, ranije je izjavila da će za postizanje ciljanih inflacionih stopa od 4 odsto biti potreban dugotrajan period stroge monetarne politike. Njen zamjenik Aleksej Zabotkin nije isključio mogućnost povećanja stope usljed ubrzanja inflacije.Biznis.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!