Capital.ba

Ćubić traži reprogram milionskog duga za propalu firmu

07.06.2024. / 12:51

BANJALUKA – Firma „Nova DIPO“ iz Gradiške koja je početkom ove godine obustavila proizvodnju, a radnike poslala kući, traži od Vlade RS odgodu plaćanja milionskog poreskog duga.

„Nova DIPO“ je na kraju aprila dugovala 7,6 miliona KM za poreze i doprinose, a na dnevnom redu sjednice Vlade RS, koja je održana juče, našao se njihov zahtjev za odgađanje plaćanja dospjelog poreskog duga.

Ipak, kako saznajemo, zahtjev nije razmatran jer je ta tačka skinuta sa dnevnog reda.

Izvještaj o poslovanju preduzeća pokazuje da je ono u teškoj dubiozi. Prošlu godinu sa završili u minusu od 6,48 miliona maraka i najmanjim prihodima u posljednjih 13 godina.

Podsjećamo, „Nova DIPO“, u vlasništvu biznismena Ljubomira Ćubića, početkom ove godine je obustavila proizvodnju, a iz uprave je radnicima tada poručeno da idu kući i da će im biti ponuđen sporazumni raskid ugovora bez preciznog obrazloženja kako će biti izmirena dugovanja za plate i neplaćene doprinose u proteklih pet godina.

Zanimljivo je da su već imali potpisan reprogram obaveza ali je on raskinut jer se ugovor nije poštovao.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović kazala je ranije odgovarajući na poslaničko pitanje da će Poreska uprava Republike Srpske prodati imovinu „Nove Dipo“, a da će se od tog novca izmiriti obaveze za poreze i doprinose radnicima ovog preduzeća.

Inače, pored „Nove Dipo“ u dubiozi je i drugo Ćubićevo preduzeće koje se bavi drvopreradom a to je „Nova DI Vrbas“ u Banjaluci. Deset godina unazad oni prave poslovni minus a on je u prošloj godini bio nešto preko 870.000 KM.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!