BEOGRAD, Agencija “In vino” organizovaće od 1. do 3. maja Peti međunarodni festival vina, na kojem će posjetioci moći da probaju 420 različitih vina 110 vinarskih kuća iz 15 zemalja, najavljeno je na konferenciji za štampu.
Predstavnik agencije “In vino” Slavomir Ćirović rekao je da će u okviru manifestacije biti održano i dvadesetak stručnih skupova, kao i brojne degustacije vina i hrane, a akcenat će biti u slaganju vina i hrane, odnosno na slaganju vina sa sirevima, čokoladnim specijalitetima i jagodama, sa kojim će festival biti i otvoren i zatvoren.
On je istakao da kultura vina u svijetu upravo podrazumjeva odgovarajuće slaganje vina sa hranom, zbog čega postoje brojne somalijerske škole.
Na jučerašnjoj konferenciji praktično je prikazano da se sir parmezan najbolje slaže sa italijanskim pjenušavim vinom “ekstra brut”, kao i sa crnim “ponta loro”. U pitanju su, inače, čuvena italijanska vina koja se prave po klasičnoj proceduri.
Ćirović je istakao da se uz divljač obavezno piju crna vina i napomenuo da se vino sa hranom slaže ili po sličnosti, ili po kontrastu.
Tako se plavi sir “gorgondola” odlično slaže sa francuskim bijelim vinom “sotern”, odnosno sa “sovinjon semjonom”, koji se pravi od grožđa koji takođe ima plesan, što vinu omogućava izuzetnu slatkoću.
Ono što je bilo nezamislivo do druge polovine 20. vijeka, a to je slaganje čokolade i vina, sada je u svijetu postalo trend, tako da se smatra da čokolada ide najbolje uz “kabernet”, a u poznatim svjetskim restoranima služi se i desertno vino uz sladoled.
Slatka vina, kao što su “porto rubi” i “porto toni” slažu se odlično i sa slatkišima i sa parmezanom, a to sve posjetioci mogu da saznaju u toku tri dana festivala u Centru “Sava”, na kojem će se pojaviti i čuveni vinari princeza Natalija Stroci iz Toskane i Tjani Mašareli iz Abruta (Italija).