Capital.ba

Pavlović postao jedini vlasnik „Alumine“

24.04.2024. / 13:11

ZVORNIK – Fočanski biznismen Gordan Pavlović, odnosno njegovo preduzeće „Pavgord“, postalo je jedini vlasnik zvorničke „Alumine“, saznaje portal CAPITAL.

Gordan Pavlović

Foto: Capital.ba/Alumina

„Alumina“ je izuzetno profitabilna kćerka firma Fabrike glinice „Birač“ u stečaju.

Iako stečaj u fabrici još nije okončan, „Pavgord“ je, kako saznajemo, na osnovu sudskih presuda u izvršnom postupku uspio da preuzme „Aluminu“ i postane vlasnik najvrednijeg dijela FG „Birač“.

Stečajni upravnik FG „Birač“ Miodrag Petrović za CAPITAL je potvrdio da je „Pavgord“ preuzeo „Aluminu“ kroz izvršni postupak koji je sproveden pred Osnovnim sudom u Zvorniku.

„Taj izvršni postupak je aktiviran krajem prošle godine, a prodaja uloga FG „Birač“ u „Alumini“ po osnovu izvršnih presuda je objavljena i završena u januaru ove godine“, rekao je Petrović.

Kazao je da o iznosima za koje su ulozi kupljeni ne može govoriti jer nije u kancelariji.

Istakao je i da „Alumina“ više nije dio stečajne mase i da će se sada vršiti procjena preostale imovine koju FG ima i koja će zatim ići na prodaju.

Podsjećamo, „Pavgord“ je godinama vodio sudske postupke protiv „Alumine“ s ciljem naplate 122 miliona KM potraživanja od FG „Birač“, koja je još prije deset godina kupio od litvanske Ukio banke.

Oko tog potraživanja godinama su se vodili brojni sporovi, a stvari se pred sudovima počinju brzo raspetljavati nakon što je Vlada RS polovinom 2022. godine prodala „Pavgordu“ svoja potraživanja od Fabrike glinice.

Posljednja prepreka za preuzimanje „Alumine“ otklonjena je početkom ove godine kada je Okružni privredni sud u Bijeljini „Pavgordu“ priznao 122 miliona KM potraživanja od FG „Birač“.

CAPITAL: M. Lj.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Pavlović postao jedini vlasnik „Alumine“

    1. Nemanja

      Alumina nikad bolje nije radila. Milioni svaki dan izlaze iz fabrike. Kako ce Goci potrositi ive milione ?

    2. Zorica

      Neko je u komentaru objavio da je osnovano udruženje malih akcionara ali niko ne daje link ili obavještenje za dalje članstvo

      • Dinara

        Moze biti samo udruzenje bivsih akcionara jer se Birac i akcije Biraca brisu iz registra.
        Kazu radnici da su im akcije izbrisane zbog duga.
        Kao povjerioci su preuzeli svu imovinu.

        • Zorica

          Kažu radnici, kao povjerioci preuzeli
          Ima li neko konkretan odgovor a ne rekla kazala?

          • Petko

            Udruzenje akcionara ili radnika sadasnjih ili bivsih . I mene zanima ima li sta konkretno ?

            • Mira

              Zasto stoji potraznja po 0.15 ako akcije ne vrijede ?
              Zassto neko zeli da kupi 210 000 akcija ?

    3. Akcionar

      Ne ponidaštavam bilo koga, nego iznosim svoje mišljenje. Valjda to smijem? Tražite akcionarska prava, a zabranili bi da izrazi svoje mišljenje svakome ko ne misli kao vi?
      Što se tiče aktuelnih poziva na “odbranu” granica Republike Srpske i nekakve mitinge za “spas” ili šta već, po tome se potpuno slažem s vama.
      Što se tiče radnika akcionara, moj komentar je bio u smislu da je mjesečna plata radnika veća od trenutne vrijednosti bar 300.000 akcija Birača. Zato je valjda radnicima važnije da imaju posao. Ali to ne znači da kao akcionari ne treba da zahtijevaju svoja prava, na bilo koji način.

      Birač je pljačkan u kontinuitetu 30 godina. U tome je učestvovala svaka vlast u tom periodu. Pa onda Litvanci.. Naravno da je mnogo toga u vezi Birača u najmanju ruku sporno, uključujući i Pavgordov otkup državnih potraživanja, a pogotovo izuzimanje iz stečajne mase najvrijednije imovine da bi se namirio jedan povjerilac. Kakva je uloga stečajnih upravnika, sudija, Vlade, ministarstava i ostalih, to možemo samo nagađati, ali je očigledno da nisu radili ni u interesu države, ni radnika, a ponajmanje akcionara…
      Mislim da u cijeloj priči akcionari imaju samo dvije opcije. Jedna je da sami sebi priznaju da je investiranje u Birač bila greška, i pokušaju izvući ono što se može izvući. Naravno, akcionari nisu krivi zato što je neko drugi opljačkao firmu u koju su uložili svoj novac, iako najviše ispaštaju. Druga opcija je istrajati na svojim akcionarskim pravima, udruživati se, tužiti, dodatno ulagati i vrijeme i novac u priču koja već sada ima izuzetno nepovoljan rezultat za akcionare. I sa vrlo neizvjesnim konačnim ishodom. Na svakome je da odluči ono što misli da je za njega najbolje.

      • Tea

        Radnik, ne samo Alumine, već bilo gdje trebao bi da radi godinu dana da ne potroši ništa da bi izvukao uloženo u nekad a i sada profitabilnu firmu a da pojedinci uzimaju milione.
        Imate u gornjim komentarima promet i cijenu akcija koje je kupovao pretežno običan građanin.
        Naravno da će radnici ćutati sa uloženim vaučerima koji i da dostignu neku cijenu ne vrijede više od desetak h maraka, trenutno ne vrede ništa a dobili su ih od države a plate primaju redovno.
        Mislim da zbog toga nema ni pobune niti bilo kakve diskusije.

        • Mira

          Nisu samo radnici mali akcionari. Ima i stranih drzavljanja koji su prevareni ne samo sa Biracem nego uopste sa banjaluckom berzom. Ocekivano je normalno korporativno upravljanje ali promjenili se i vlast i odnos drzave prema trzistu kapitala. Posebno se to sad ogleda u Elektroprivredu RS gdje se masovno pljackaju akcionari od strane vecinskog akcionara Vlade RS. I kako tuziti Vladu RS ili taj Holding ERS koji je u vlasnistvu RS
          Ovo otimanje kapitala od akcionara Biraca sto se radi uz svu saglasnnost vlade dovesti ce do toga da niko od stranih investitora ne ulaze na banjalucku berzu..
          Da li ce tuziti to zavisi od ulozenih sredstava.
          Jasno je da obican radnik nece tuziti za ulozenih 20 vaucera koje je dobio besplatno od drzave ali neki slivenac koji je ulozio 100k maraka sigurno ce traziti ulozeno i to sa kamatom. Vidjeli ste slucaj kako se zavrsila tuzba protiv Ugljevika .

      • Slobo

        Zasto na stranici BL berze nema izvjestaja o znacajnom dogadjaju ?
        Zadnji znacajan dogadjaj sluzbeno objavljen 2013 . Prije 10 godina .

    4. Mira

      Kako je mogao postati vlasnik kad je imao samo 122 miliona fiktivnih potrazivanja ?
      Jeli to znaci da je stecajni upravnik procijenio Aluminu na 122 miliona vrednosti a firma ima promet od 400 miliona ?
      Kako Pavlovic u odboru povjerilaca sam sebi prodaje stecajnu masu ?
      Ovo je sve sumljivo.

      • Petko

        160 miliona jer je kupio od drzave 42 miliona potrazivanja i to mu je priznato.
        Cena je opet premala. Stecajni upravnik ce odgovarati za ovo i jos mnogi drugi. Pokrali su akcionare Biraca.
        Mozda su sa Litvancima to dogovorili ali sta je sa ostalim akcionarima i fondovima ?
        Sta je sa radnicima i bivsim radnicima kli clanovima porodice. Nisu svi radnici ucijenjeni da ne smiju tuzitibza svije akcije. Zasto se suti o ovome ?

    5. Miki

      Kad sam 100 000 akcija platio 9000 KM bio sam uvjeren da je to dobra investicija. Sad nakon decenije i vise ce samo da mi izbrisu akcije kao gumicom. Nece ih buti u central om registru . Papirni oblik ne postoji.
      Kako kasnije dokazivitati nekad kad bude pravna drzava da sam imao te akcije ako ih sad izbrisu ?

      • Tea

        U ponedeljak podnesite zahtev CG i dobićete izvod o stanju iza praznika
        Upustvo imate na njihovoj stranici.
        Eto ja slučajno imam i kada sam trgovala i po kojoj cijeni
        Mnogo više novca od Vas a manje akcija

    6. Akcionar

      Ovo je na žalost bilo za očekivati.

      • Miki

        Kakav si ti akcionar pa ocekujes propast ?
        Hondurase daj nam neke smernice ?

        • Akcionar

          A vi očekujete neki prosperitet za Birač nakon što je Pavgord uzeo Aluminu?

          Što se tiče akcionarstva uopšte, princip je veoma jednostavan. Kupite i držite neku akciju dok god ispunjava vaše investicione kriterije po pitanju ostvarivanja prihoda, isplate dobiti, povrata na uložena sredstva, i još mnogo toga. Kad neka hartija više ne ispunjava kriterije (kao npr TLKM), onda je jednostavno prodate i kupite nešto drugo.

          Nadam se da niste pupčanom vrpcom vezani za BIRA i da vam život zavisi od nje. Nemam ništa protiv da akcionari traže svoja prava putem udruženja akcionara, podizanjem tužbi ili kako već. Neko je spomenuo da se preskoče domaći sudovi i odmah ide pred međunarodne. Moram reći da nije moguće preskakati pravne “stepenice”, pa da bi došli do međunarodnog, morate iscrpiti sve lokalne (državne) pravne instance, Osnovni, sud, pa Okružni, itd. Ako se nekome isplati takva višegodišnja pravna borba uz ogromne troškove, sa vrlo neizvjesnim ishodom, onda samo naprijed.

          • Bivsi radnik

            I sta sad. Da se pomirimo sa tim da su nam oteli akcije i da vise nismo suvlasnici fabrike nego je ovaj Pavlovic postao 100 % a da malim akcionarima nije nista isplatio ?

            • Akcionar

              Akcije Birača vam nisu otete, nego je iz stečajne mase izuzeta ubjedljivo najvrijednija imovina da bi se namirio najveći povjerilac, a to je Pavgord. Kako je on došao do pozicije da bude najveći povjerilac je pitanje za pravosudne organe, ali su očigledno svi itekako uvezani ili “podmazani”.
              Dakle, ukoliko se prodajom Mehanike, Alusila, i ostalih firmi ćerki Birača budu namirili svi preostali povjerioci, ono što ostane će se isplatiti akcionarima, kao posljednjima u isplatnom redu. To će se podjednako podijeliti na ukupan broj akcija Birača i za svaku akciju ćete dobiti isti iznos. Ako uopšte bude preostalo išta za podjelu akcionarima. Nakon toga će Birač otići u likvidaciju i biće obrisan iz registra poslovnih subjekata, a time i obrisane sve akcije.

              Po meni, veća je vjerovatnoća da će Birač “preživjeti” tako što će “ćerka” Alumina kupiti “majku” Birač i da će Birač nastaviti da radi, ali sa potpuno drugom strukturom vlasnika. Zvaće se npr Novi Birač i biće u vlasništvu Alumine, tj Pavgorda i koga već.

              Što se tiče radnika, njima je puno važnije da zadrže svoja radna mjesta, nego da im akcije nešto vrijede. Ostali akcionari ako dobiju išta. Cijela priča je napravljena da se privatizuje ogroman privredni resurs. Oni koji su to uradili najmanje razmišljaju o malim akcionarima, a radnici će im svakako trebati. Tačka.

              • mile

                Zasto se Alumina nije prodavala aukcijom nego je predata Pavlovicu na osnovu duga a ostale firme Biraca idu na aukciju? Ovo nema sanse da prodje na sudu. Privredni kriminal 1/1. Ne moze se tako namirivati povjerilac, to je prica za malu djecu.

                • Zlatko

                  Zato sto bi na aukciji cijena izasla na nekoliko stotina miliona mozda i 500 i Pavlovicu to ne odgovara. On kupuju za 10 puta manje . On tako radi. Potkupljuje i sudije i stecajne upravnike . On se tako obogatio.
                  A ovi neka pogledaju ko je sve zavrsio u zatvoru u Federaciji.
                  Predsednik suda drzavnog i direktori policije i ose.
                  Zar stecajni upravnik i sudija misli da ce ih Pavlovic vaditi iz zatvora ???

              • Tea

                Zbog radnih mjesta podržavaju nekakve nepostojeće granice, Srpska zove da zaposleni brane Dodikove milijarde , Srpska zove i da se zaštiti kriminal samo da se sačuvaju radna mjesta.
                Znači Pavgordu milijarda radnicima plata i svi sretni.
                Vjerujem da ima ljudi koji su bas ulozili cifru u birač a i oni koji nisu vi nipodaštavate u smislu kao da je to životno pitanje
                Ne znam otkud vam smjelost da tako ponidaštavate akcionare
                I ne morate nam više pisati šta će biti ili neće biti.

        • Tea

          Ma ovog akcionara gladni plaća, baš je upoznat sa svim dešavinjima

        • Honduras

          Miki a i ostali akcionari čemu se nadati ako se ne bore za svoje vlasništvo. Uvijek je bilo lakše spriječiti nego ispravljati-liječiti. Svi koji se nadaju da će se netko drugi izboriti za njih varaju se.
          Moj prijedlog da svi damo po 30% akcija kad je cijena Bila 0,0045KM je bio fantastičan za sve akcionare. Taj potez bi najvjerovatnije podigao cijenu gore. Takođe najvjerovatnije bi se pojavio dodatni interes za te akcije i bilo bi lako unovčiti određenu količinu akcija da se obezbijede sudski i advokatski troškovi kao i troškovi angažovanja ovlaštenog sudskog vještaka. Čak bi se stim sredstvima moglo obavijestiti potencijalne kupce te s njima dogovoriti neki dil. Oni da daju sredstva za vraćanje obaveza prema povjeriocima a istovremeno se pokrene sudski postupak za poništenje obaveza nastalih protuzakonitim i krivičnim radnjama. To bi obustavilo sve prodaje kao i stečajni postupak te bi sto posto svim akcionarima bile poslate veoma povoljnije ponude od sadašnjih i onih koje će možda dobiti u ovakvoj situaciji. Bez borbe za svoja prava utemeljnena na zakonu nema ni ostvarenja tih prava. Možda još nije sve izgubljeno. Pozovite Branka Dragaša koji ima iskustva u ovakvim slučajevima te napravite udruženje malih akcionara Birača. Zatim odredite tko i koliko bi trebao da da akcija ili sredstava da učestvuje u ostvarivanju zajedničkih prava. Naprimjer svi akcionari trebaju dati 30% akcija s tim da prvih sto hiljada je oslobođeno davanja. Znači svi dajemo ali svi smo oslobođeni i ne dajemo za prvih sto hiljada akcija, tako bi zaštitili male akcionare. Na žalost neće doći dobra vila i izboriti se za prava malih akcionara i ako mi sami ne učinimo nešto velika je mogućnost da se izgubi sve kao u mnogim stečajnim postupcima. Najzad bili su neki stečajni upravnici koji su se borili da sve bude po zakonu i kako su prošli, da li su radnici i mali akcionari zaštitili tog stečajnog upravitelja ili ga prepustali da se sam bori. Pravi akcionari negdje će izgubiti ali će to sigurno namiriti u na drugim akcijama. A i te akcije koje im ostanu možda kad se stvore povoljniji zakonski uslovi pokrenu postupak protiv vlasti zahtijevajući da im vlast iz buđeta namiri nastalu štetu sa izmaklom koristi za dug period. Postoje i neki drugi sudovi van ovih teritorija ali u tom slučaju sitni akcionara neće biti nigdje u toj priči.

    7. Momaš

      Ne treba gubiti vrijeme na domaćim sudovima. Ovdje je sve korumpirano i uvezano sa kriminalcima. Koliko god to zvučalo apsurdno, mali akcionari i većinski akcionar Birača u Litvaniji treba da se udruže i da spriječe dalje otimanje svoje imovine u fabrici. Da je bilo zakona i države, sve bi već bilo završeno. Romanovu bi se oduzeo dio akcija zbog dugova koje je napravio, ali bi fabrika bila procijenjena na njenu realnu vrijednost. Do sada bi bila isplaćena dividenda malim akcionarima bar 2 KM po akciji. Ovako, ili sve na međunarodni sud, ili revolucija… ili oboje.

    8. Miki

      Umjesto da je u zatvoru, postade vlasnik

    9. miro

      Ovo je kriminal par exelans. Ne mogu vjerovati da ovo moze proci. Kako moze preuzeti Aluminu iz stecajne mase? Ovo ce opet na sud.

      • Zorica

        Trebalo bi
        Rekoše osnovano udruženje malih akcionara ali niko ne daje smjernice gde kako da se omasovimo

        • Honduras

          Ako je osnovano udruženje, dajte kontakt kako da drugi pristupe te napravite plan rada za početak.

    10. Zorica

      Znači da malim akcionarima neće ostati ništa.
      Puna im usta prosperiteta samo kada su izbori, sve što podele građanima pred izbore naplate milionima.
      E moj narode

    11. mile

      Sta je ovo?