SOISON, (AFP) – Iako možda zvuči kao neobičan izazov nepcima ali slani, ružičasti delikates kavijar od jaja puževa mogao bi se za Božić naći na trpezama širom Francuske.
Kavijar i šampanjac su simboli praznika u Francuskoj zajedno sa puževima ili na francuskom “eskargo”, spremljenim na bijelom luku, peršunu i puteru, a koji se služe s ili bez “kućice”.
Međutim jedan bračni par farmera iz Soisona, koji uzgaja puževe u Pikardiji, sjeveroistočno od Pariza, našao je način da ujedini dva delikatesa pa se tako na policama u oktobru pojavio pužev kavijar “Dr Jeger”.
Dominik i Silvi Pjeru otvorili su farmu puževa 2004. godine i počeli odmah da rade na usavrašavanju recepta za kavijar od puževa.
Naredne tri godine tražili su načina uzimanja jaja od svojih 50 000 puževa koje su držali na otvorenim i hranili ih biljkama i cerealijama, kako bi ih smekšali ne mijenjajući im ukus.
Rezulat su bile male perle krem boje čiji ukus su opisali kao “fini osjećaj jeseni sa prizvukom drveta”.
Bračni par Pjeru preporučuje da se ovaj kavijar služi na sobnoj temperaturi na kriški tosta, blago zabiberen sa vrlo malo pavlake i naravno uz čašu ledenog šampanjca.
Oni kažu da se ovaj kavijar i izgledom i ukusom razlikuje od standardnog jesetrinog kavijara i da su kuvari širom Evrope već zainteresovani za njihov proizvod.
Dominik i Silvi Pjeru već su prodali oko 400 tegli ovog kavijara od 50 grama po cijeni od 80 evra komad, otprilike koliko bi trebalo izdvojiti za jesetrin kavijar.
Puževi su hemafroditi, imaju i ženske i muške polne organe i mogu da nose jaja, ali par tek mora da ih “natjera” da legu više jaja.
Da bi to uspjeli, puževima koji potiču iz sjeverne Afrike mora se obezbijediti gnijezdo u strogo kontrolisanim klimatskim uslovima sa stalnom temperaturom od 20 stepeni Celzijusa, 80 procenata vlažnosti i 18 časova sunčeve svjetlosti.