BEOGRAD, Konačno u Srbiji padaju cijene hrane.
Poslije višemjesečnog divljanja cijena, ovih dana pojeftinio je šećer, ulje, svježe meso. Loša vijest je da će se spisak pojeftinjenja, po svemu sudeći, tu i zadržati, jer kod ostalih namirnica nema ni naznaka o pojeftinjenjima. Država je pojedinim svojim odlukama, poput zabrana izvoza ili bescarinskog uvoza, podstakla proizvođače da preispitaju svoje cijene, ali je glavni razlog sve više praznih korpi u trgovinama.
– Višu inflaciju od projektovane na koju monetarne mjere nemaju uticaj, izazvale su moćne monopolske strukture koje su iznudile duge rokove plaćanja – otkriva guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. – Takođe, struktura tržišta je takva da preovladava dominicija monopola i kartela. Da bi cijene bile niže potrebno je zaštititi konkurenciju i spriječiti monopolsko ponašanje.
Zbog astronomskih cijena svježeg mesa, promet ove namirnice je gotovo simboličan. S druge strane, stočari u nedostatku hrane rasprodaju svoja stada i prazne obore. Cijena tovljenika pala je sa 250 na 220 dinara, pa je to signal da cijene konačno krenu u “rikverc”. Tako je cijena svinjskog buta umjesto prosječnih 650, u utorak u pojedinim trgovinama “pala” na 590 do 610 dinara, sa tendencijom daljeg pada. Svinjski kare sa kostima više ne košta 590, već 550, dok je kilogram svinjskog vrata 560 dinara. Pojedine trgovinske kuće spustile su cijene junetine, pa je tako kilogram junećeg buta umjesto 730 sada 680 dinara za kilogram, a od srijede će pileće meso umjesto dosadašnjih 355 koštati 330 dinara po kilogramu. Kod delikatesa, međutim, sniženja ima isključivo na akcijama.
Svježe meso u Srbiji od početka ljeta poskupjelo je 30 i više odsto. Cijene su najprije spustile manje mesare, a potom i veće, poput “Matijevića”.
– Svinjsko meso jeftinije je za 7,2 odsto – kaže Željko Milošević, direktor “Big bula”. – Cijena junetine je niža za oko tri odsto. Međutim, vjerujemo da to nije kraj i da će cijene i dalje ići nadole, pa tako očekujemo pojeftinjenje za još nekih 25 dinara po kilogramu.
U svim maloprodajnim objektima “Univereksporta” od ove nedjelje svježe meso je, po riječima Olivere Ćirković, pi-ara te trgovinske kuće pojeftinilo za od 30 do 40 dinara po kilogramu. U “Maksi” trgovinama u posljednje dvije nedjelje u četiri navrata došlo je do pada cijene svinjskog mesa. But se sa prvobitnih 649, spustio na 637, pa 619, da bi danas iznosio 594 dinara za kilogram, što je ukupno sniženje od osam odsto.
Stručnjaci procjenjuju da su cijene mesa dostigle maksimum i da potrošači ne mogu da ga plaćaju, a trgovcima se ne isplati da roba stoji.
– Sigurno će početak sljedeće godine biti veoma nepovoljan za proizvođače i prerađivače mesa, jer neće biti dovoljan broj grla stoke – smatra Nenad Budimović, stručni saradnik Privredne komore Srbije. – Pad u stočarstvu je oko tri odsto na godišnjem nivou, ali su prognoze da će ove godine biti između 10 i 15 odsto. Moguće je očekivati i uvoz mesa, onih kategorija za preradu i proizvodnju mesnih prerađevina.
Ko još prati kurs
Uvoznici odavno obračunavaju robu po kursu od 120 dinara, iako je evro u utorak nešto više od 111 dinara. U trgovinskim kućama kažu da nema najava da će pojeftiniti uvozna hrana, hemija, kozmetika i pića. Ekonomista Dragovan Milićević kaže, za “Novosti”, da bi cijene svih proizvoda zbog rasta vrijednosti dinara, svakako trebalo da idu nadole. Međutim, taj scenario, ni ovog puta nećemo gledati, jer je tržište kod nas još uvijek neuređeno, a zdrave konkurencije nema. Novosti