BEOGRAD, Zbog pada otkupnih cijena stoke, ali i potražnje za mesom od danas u Srbiji su pojedini klaničari i trgovci najavili sniženja cijena.
Rukovodilac sektora marketinga u Industriji mesa “Matijević”, Milijana Bandić najavila je od danas novo pojeftinjenje tako da će cijena kilograma svinjskog buta biti 585, a svinjskog vrata i karea 535 dinara.
“Mi nismo nikako povećavali cijene mesa, jedine korekcije su bile na snižavanju cijena. Kada su svi drugi povećavali cijenu zbog PDV-a mi smo ih obarali”, rekla je ona.
Bandić je dodala da je svih 115 maloprodajnih objekata te kompanije maksimalno snabdijeveno svim vrstama mesa i mesnih prerađevina, i da se isporuka obavlja svakodnevno.
“Cijene i drugih vrsta mesa smo spustili pa je tako kilogram junećeg buta bio 719, a sada je 685 dinara za kilogram, a od danas ćemo imati novo pojeftinjenje pilećeg mesa koje će umjesto sadašnjih 355 dinara koštati 335 dinara po kilogramu”, istakla je Bandić.
Ona je rekla da su od 1. oktobra snižene i cijene svih vrsta suhomesnatih proizvoda, kao i da u objektima Industrije mesa “Matijević” nije primjećen pad prodaje mesa, jer se raznim akcijama izlazi u susret potrebama kupaca.
Bandić je ukazala da promjene u cijeni mesa mogu biti samo u pravcu pojeftinjenja.
U maloprodajnim objektima poljoprivredne zadruge “Mrkšićevi salaši” od danas će svinjski but bez koske biti jeftiniji za više od 100 dinara i umjesto 695 dinara za kilogram koštaće 579 dinara, rekla je šef klanice u toj zadruzi Brankica Bokan.
Bokan je istakla da je ponuda mesa stabilna, da su sve trgovine dobro snabdijevene, tražnja na nivou prošlogodišnje dok se junetina nešto manje kupuje.
Ona je dodala da je cijena žive vage “pala” sa 250 dinara po kilogramu na 220 dinara.
Portparol Kompanije “Univereksport”, Olivera Ćirović rekla je za Tanjug da svi maloprodajni objekti tog trgovinskog lanca imaju urednu snabdijevenost svim vrstama svježeg mesa i mesnih prerađevina.
Ona je pak dodala da je kupovina mesa u značajnom padu, jer su “potrošači prinuđeni da kalkulišu u kupovini osnovnih životnih namirnica”, a najviše se prodaju one vrste mesa koje su na akciji.
Svježe meso je u Srbiji od početka ljeta znatno poskupjelo – 30 i više procenata.
Inače, Srbija po potrošnji svježeg mesa dosta zaostaje za EU i uglavnom se kupuju jeftinije kategorije mesa, a gotovo zanemarljivo biftek i ramstek.
S druge strane, stanovnik u EU godišnje pojede 15 kilograma junetine, 30 kilograma svinjetine, 20 kilograma piletine i oko 12 kilograma ribe. Tanjug