NJUJORK, Poslovni doručak, ručak ili večeru treba da iskoristite za uspostavljanje dobrog poslovnog kontakta i za bolje upoznavanje svog kolege ili poslovnog partnera.
Postoje određena pravila u vezi poslovnih izlazaka kojih bi bilo dobro da se pridržavate.
Ako ste Vi domaćin trebalo bi detaljno da razradite “dnevni red i raspored” poslovnog dijela ručka. Lično pozovite goste telefonom ili ukoliko šaljete pismo ili email potvrdite datum, vrijeme i mjesto, objašnjenje kako se do njega stiže, kao i ime, posao i funkciju osobe koja će biti u društvu domaćina.
Od domaćina se očekuje da:
• uvijek stigne 10 minuta ranije, lično da sačeka goste, da ih srdačno pozdravi
• nastoji da se gost prijatno osjeća
• na početku razgovora teme su uopštene
• treba da bude dobro informisan o svom gostu – o njemu lično, o njegovoj firmi
• domaćin je uvijek taj koji plaća, i to diskretno
Ponašanje za stolom
Za stolom sjedite opušteno, ali uvijek pravih leđa, tako da, ako je moguće, sjedite na cijeloj površini stolice i da su vam noge jedna pored druge čvrsto na zemlji.
Tokom jela ne bi trebalo da ljuljate stolicu. Obe ruke su na stolu samo sa nadlanicama, ali nikako i sa laktovima. Kada upotrebljavate pribor za jelo, ne bi trebalo ni nadlanica da dodiruje sto. Sva ostala pravila pravilnog objedovanja se podrazumjevaju.
Ukoliko ste vi gost obavezno se zahvalite što usmeno što pismenim putem. Smedia