BIJELJINA, Cijene mesa u Semberiji trenutno su nešto niže nego u Banjaluci, a sigurno će takve ostati za vrijeme posta, dok je potražnja smanjena, kažu domaći proizvođači mesa.
“Cijena sirovog mesa u mesarama još nije skočila. Ne ide nam u prilog da povećavamo cijene kada je potražnja za mesom tokom posta smanjena”, kaže komercijalni direktor mesare “Globusa” Saša Cakončev.
Cijene mesa kreću se od 7,90 maraka za kilogram svinjske plećke do 13 maraka za kilogram junetine – but.
Prema riječima Cakončeva, u Evropi je meso trenutno poskupilo zbog povećane tražnje, što će uticati na prerađivače koji meso uvoze.
“`Globus` je proizvođač, pa nastoji da drži najniže cijene”, dodao je Cakončev.
Željko Gojković iz “ZP komerca” kaže da je kod prerađivača u semberskoj regiji meso jeftinije nego u Banjaluci i Hercegovini, a jedan od razloga je pojeftinjenje stočne hrane.
Prodavci u bijeljinskim ribarama tvrde da su cijene ribe tokom posta iste kao i prošle godine. Jedino je zbog suše šaran poskupio za pola marke i sada košta 6,5 KM po kilogramu.
Oslić košta šest do osam maraka po kilogramu, pastrmka osam, lignje 10 KM, a morski plodovi 14 KM po kilogramu. Srna