KVITO, “Čokoladna kriza” i nestašice su nešto o čemu se sve češće priča, a to otvara prostor i za luksuz – bivši bankar pravi čokoladu čija štangla košta 260 dolara.
Dok veliki proizvođači traže načine da zadovolje sve veću tražnju na svjetskom tržištu i poboljšaju prinos kakaa, neki u situaciji koja će se u narednim godinama pogoršati prave sjajan biznis.
Nekada investicioni bankar, a sada preduzetnik, konditor i borac za zaštitu okoline, Džeri Tot proizvodi To'ak čokoladu uz koju preporučuje čašu skupog viskija, konjaka ili ruma.
Njegov razvojni put je prilično čudan – napustio je Volstrit kada je shvatio da to nije ono što želi, otišao je u Južnu Ameriku i počeo da se zabavlja sa jednom devojkom iz Ekvadora.
Zajedno su osnovali organizaciju za zaštitu kišnih šuma i pomagali su lokalnim farmerima da obnove pašnjake i pošume delove svojih posjeda. Kupili su i sami dio zemlje na kome je raslo divlje drveće kakaa, koje su odlučili da zadrže.
“Počeli smo da uzgajamo kakao i da obrađujemo plod. Kada smo napravili prvu čokoladu, shvatili smo da je ukus van univerzuma ukusa čokolade koji smo do tada poznavali. Mnogo kasnije smo shvatili da je kroz istoriju plod iz ovog djela Ekvadora bio najviše cjenjen. To je kao da nekom proizvođaču vina jednog dana kažete da sve vrijeme živi u Burgundiji”, kaže Tot.
On sada ima i partnera u poslu, razvija biznis, a posebna njega drveća mu daje sve više prinosa i sve više skupocjene čokolade. B 92