PARIZ, Francuska ministarka zdravlja, Marisol Turen, založila se za uvođenje etiketiranja ambalaže prehrambenih artikala koje će potrošacu pružiti jasnu i jednostavnu informaciju o hranljivoj vrijednosti proizvoda.
Inspirisana studijom nutricioniste Serža Ersberga, Turen želi da se potrošači na jednostavan način obavjeste o tome da li je riječ o zdravoj hrani ili o proizvodu koji sadrži dosta masti ili šećera, i da tako mogu da uporede različite marke u okviru iste linije proizvoda, piše francuski list Figaro.
Ona naglašava da aktuelni način isitcanja sadržaja proizvoda ne omogućava jednostavno poređenje i samim tim otežava izbor prilikom kupovine.
Doktor Ersberg je u svojoj studiji predložio uvođenje koda u dvije različite boje, zelenoj i crvenoj, na primjer, koji bi bio utisnut na prednjoj strani ambalaže, pri čemu bi zeleni kod dobili proizvodi bolje nutritivne vrijednosti.
Na taj način bi se i dodatno ohrabrili proizvođači koji ulažu velike napore da proizvedu hranu bez sastojaka štetnih po zdravlje, odnosno uz manje aditiva i sa manje masnoće i šećera, smatra ovaj stručnjak.
Ersberg navodi primjer Velike Britanije koja je prije više godina uvela ovakav sistem etiketiranja, sa zelenim i crvenim oznakama na ambalaži, koji potrošačima pružaju jasnu informaciju o hranljivoj vrijednosti, pa su tako suhomesnati proizvodi sa dodatkom povrća dobili zelenu boju, kao i čokolade sa cerealijama.
Ministarka za sada nije precizirala kakvu vrstu etiketiranja bi željela, ni da li bi taj sistem bio obavezujući.
Ersberg, međutim, smatra da bi novi sistem etiketiranja proizvoda morao da bude obavezujući za sve proizvođače hrane.
Istovremeno, francuska Nacionalna asocijacija industrijskih proizvođača strahuje da bi tako neki proizvodi bili diskriminisani i protivi se novom tipu etiketiranja.
U Velikoj Britaniji je ovakvo zeleno-crveno etiketiranje na dobrovoljnoj bazi i ne primjenjuju ga svi proizvođači hrane. Tanjug